Maisterikonsertti: Matias Tyni, kosketinsoittimet

Matias Tynin maisterikonsertti – “The Great Victorian Moving Pictures Show (1895-1901)”

Matias Tyni loihtii pianolla impressionistisia tunnelmia varhaisiin viktoriaanisen ajan dokumenttielokuviin. Ota mukava asento ja hyppää aikamatkalle yli 120 vuoden takaisiin huikeisiin tuokiokuviin! 

Tyni on multi-instrumentalisti, säveltäjä ja tuottaja. Hän on tehnyt musiikkia elokuviin, peleihin ja teatteriin sekä soittanut useissa erilaisissa pop-, rock- ja kansanmusiikkiyhtyeissä. Hän on toiminut viime vuodet myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mykkäelokuvanäytösten hovipianistina.

”The Great Victorian Moving Pictures Show (1895-1901)” on Matias Tynin maisterikonsertti Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmään.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja British Film Instituten kanssa.

Esiintyjät

  • Otto Kylmälä, elokuvan alustus
  • Matias Tyni, piano

Elokuvanäytös

“Elokuvahistorian ensiaskelista lähtien kourallinen hurjapäitä on innokkaasti hyödyntänyt teknologiaa omiin tarkoituksiinsa, jotka ovat johtaneet suuriin elokuvallisiin harppauksiin. IMAX-teatterissakin näytetty elokuvakokonaisuus esittelee varhaisia viktoriaanisia dokumenttielokuvia, upeasti restauroituja laajakangaselokuvia yli 120 vuoden takaa. Huikealle 68 mm -filmille kuvatut tuokiokuvat ovat tutkimusmatka kadotettuun aikaan.

1800-luvun lopulta, viktoriaanisen aikakauden häntäpäästä löytyy häikäisevä valikoima ”leveä filmi” -elokuvia, jotka on nyt British Film Instituten ja Alankomaiden EYE instituutin kokoelmista restauroitu jälkipolvia varten. Muutama kokoelman elokuvista on kuvattu 60 mm formaatille, yksi John Alfred Prestwichin ja kolme Gaumontin toimesta, mutta valtaosa elokuvista tehtiin 68 mm filmille, joka on erittäin lähellä nykypäivän IMAX-formaatin kokoa.

Kameran takana oli British Mutoscope ja Biograph -tuotantoyhtiöiden pääteknikko, kuvaaja ja luova henki William Kennedy-Laurie Dickson. Dickson oli brittiläinen insinööri, joka palasi Yhdysvalloista Eurooppaan erottuaan Thomas Edisonin yhtiöstä, jossa hän oli johtanut tutkimuslaboratoriota jo vuodesta 1883. Dicksonin paluun ajoitus oli täydellinen sillä hän pääsi tallentamaan vuosikymmenen spektaakkelin, kuningatar Victorian timanttijuhlat kesäkuussa 1897. Vuonna 1899 Dickson vei kalustonsa Etelä-Afrikkaan keskelle buurisotaa. Muuten kameralle tallentui sen ajan elämä urheilun, arjen ja viihteen saralta.

Elokuvanäytös esittelee viktoriaanisen aikakauden ennennäkemättömässä valossa. Ällistyttävän tarkat kuvat tarjoat suoran linkin menneisyyteen. Lyhyissä katkelmissa näkyy menneiden aikojen ihmisyys ja huumori, mutta se peilaa myös nykyaikaamme; teknologinen kehitys ja alati kasvava kuvavirta määrittelevät vahvasti omaa aikaamme, mutta materiaali osoittaa, että ne ovat olleet vahvasti läsnä jo 120 vuotta aikaisemmin.”

– Otto Kylmälä, Kino Reginan ohjelmistosuunnittelija

Lisätietoja: Jannika Lahin

Ajankohta

30.5.2022 klo 20:00 – 20:50

Sijainti

Kino Regina

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Töölönlahdenkatu 4

00100 Helsinki

Liput

Vapaa pääsy.

Muut tiedot


Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet