Ruoka – Food

Timo Heinon tutkimushanke Food käsittelee ruokaa eri näkökulmista.

Timo Heinon installaatio

Esittely

Taiteellisessa tutkimuksessaan ”Ruoka – Food” (2018-2020) Timo Heino tutkii ruoka-aineita samanaikaisesti konkreettisena materiana ja visuaalisina abstraktioina. Tutkimus keskittyy ruokaan ravinnoksi valmistetun ruoka-aineen funktion päätyttyä. Ruoka on siten syötäväksi kelpaamattomaksi vanhentunutta ja jätteeksi luokiteltavaa, mutta yhä koettavissa myös kiinnostavana eikä vain torjuntaa aiheuttavana aineena.

Tutkimuksessa ruoka avautuu muun muassa Georges Bataillen ja Julia Kristevan teoreettisen luennan kautta abjektina, jonain yhtäaikaisesti luotaantyöntävänä ja puoleensavetävänä, sekä addiktioiden, rituaalisuuden, uhrauksen ja tuhlauksen näkökulmasta. Heinon tutkimusprosessissa tiedon hankkiminen, teosten työstäminen ja kirjallisen osion laatiminen yhdistyvät toisiinsa. Teoksellinen osa sisältää installaation, joka koostuu Heinon keräämästä kuivattujen ja säilöttyjen ruoka-aineiden arkistosta. Teoskokonaisuuteen sisältyy ravintoaineiden moninaisuus kasviksista eläinkuntaan ja luomutuotannosta tehotuotannon pitkälle prosessoituihin eineksiin. Kollaasien rinnastuksissa sovelletaan ajatusta aineiden vuorovaikutuksesta ja niiden visuaalisten ominaisuuksien suhteellisuudesta.

Tutkimus esitetään näyttelyinä ja niiden yhteydessä julkaistavana RUOKA/FOOD -nimisenä kirjana. Ruoka-arkisto muodostaa eräänlaisen ”arkeologisen” kokoelman aikakautemme ruoka-aineista. Kokonaisuus hahmottaa ruoka-aineiden ilmentämiä elämän ja kuoleman prosesseja osana alati muutoksessa olevaa vuorovaikutusten, voimien ja energioiden kenttää. Siinä lopulta itsekin hajoamme muiden elämänmuotojen ravinnoksi osana loppumatonta aineellista kiertokulkua.

Hankkeen nimi

Ruoka - Food

Ajankohta

01/2018-12/2020