Otetaan museo takaisin! –Yhteisömuseoiden avaaminen alkuperäiskansojen taiteelle

Koneen säätiön rahoittama tutkimushanke (2021-2024) pyrkii palauttamaan alkuperäiskansojen taiteeseen liittyvää tietoa takaisin yhteisöille itselleen.

Esittely


On tärkeää tukea alkuperäiskansojen taidetta ja museoita siellä, missä alkuperäiskansat asuvat ja siten vahvistaa alkuperäiskansojen tietoa, autonomiaa ja omaehtoista ilmaisua. Tutkijat ovat aiemmin tuoneet alkuperäiskansojen taidetta länsimaisiin museoihin. Tämä tutkimushanke pyrkii kääntämään kolonialistisen mallin ympäri ja palauttamaan alkuperäiskansojen taiteeseen liittyvää tietoa takaisin yhteisöille.

Hanke toteuttaa neljän vuoden aikana taidetyöpajan alkuperäiskansojen nuorten kanssa neljässä yhteisömuseossa ja neljässä maassa: Norjassa, Meksikossa, Uudessa Seelannissa ja Suomessa. Työpajojen ohjaajina toimii alkuperäiskansaisia taiteilijoita ja tutkijoita ja ne toteutetaan alkuperäiskansojen kielillä. Näin hanke välittää sukupolvien ja kansojen välistä taiteen ja museologian tietoa. Työpajojen tuloksista rakennetaan kiertonäyttely, joka esitetään alkuperäiskansojen omissa museoissa. Prosessin aikana kerääntynyttä tutkimustietoa julkaistaan dokumenttielokuvana ja tieteellisinä artikkeleina, jotka käännetään myös alkuperäiskansojen kielille.

Tutkimushankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on dekolonisoida taide- ja museomaailmaa nostamalla esiin alkuperäiskansojen piilevää tietoa, joka kuitenkin elää yhteisöissä kerrottavissa tarinoissa ja arkipäiväisissä käytännöissä.

Hankkeemme yhdistää taiteellisen tutkimuksen ja alkuperäiskansatutkimuksen menetelmiä. Näillä kahdella suhteellisen nuorella tutkimusalalla on yhteistä se, että ne nostavat esiin jonkin erityisen ryhmän – taiteilijoiden ja alkuperäiskansojen – kokemusperäistä tietoa.

Työryhmän jäsenet

Professori Lea Kantonen (Taideyliopisto), tutkija Hanna Guttorm (Taideyliopisto), vieraileva tutkija Pekka Kantonen (Taideyliopisto), tohtoriopiskelija Katri Hirvonen-Nurmi (Helsingin yliopisto), tohtoriopiskelija Stephanie Misa (Taideyliopisto), professori Britt Kramvig (Norjan Arktinen yliopisto), vieraileva professori Katarina Pirak Sikku (Taideyliopisto).

Yhteystiedot

    • Lea Kantonen

    • Professori, K/Kuvataiteen tohtoriohjelma, Kuvataideakatemia
    • +358503063073