Kuvataiteen kansainväliset verkostot

Hanke tarjoaa kansainvälistymisen mahdollisuuksia Kuvataideakatemian opiskelijoille ja alumneille.

Andrea Giunta pitämässä Saastamoinen Keynote -luentoa Exhibition Laboratoryssa 2020.
Petri Summanen

Esittely

Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteishanke rakentaa dialogia taiteen opetuksen ja kansainvälisen taidekentän välille uudistaen kotimaista kuvataiteen koulutusta ja tutkimusta.

Tärkeimpänä päämääränä on syventää opiskelijan ymmärrystä kansainvälisenä taiteilijana toimimisesta ja luoda pitkäjänteistä ja syventävää kansainvälisen koulutuksen kulttuuria yhteistyössä korkeatasoisten toimijoiden kanssa. Innostava ja verkottunut kansainvälinen yhteisö tukee taiteen koulutuksen perustehtäviä: elävää havaintoa, kriittistä ajattelua ja itsenäistä ilmaisua.

Saastamoisen säätiön tukemaan kansainvälistymisohjelmaan kuuluvat vuosina 2021–2025 residenssit Kuvataideakatemian alumneille, mentorointiohjelma opiskelijoille, vierailijaprofessoriohjelma, Keynote-luennot, Ac/kademie Talks -keskustelusarja sekä vaihto-ohjelma taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijoille ja tutkijoille.

Alumniresidenssit

Kuvataideakatemian alumneille suunnatut 3–12 kuukauden residenssiohjelmat tukevat kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa. 

Kuvataideakatemian residenssikumppanit ovat  Jan van Eyck Academie Maastrichtissa, ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa, LIFT Liaison of Independent Filmmakers of Toronto, SPACE Lontoossa sekä Cove Park ja Scottish Sculpture Workshop Skotlannissa. Lisäksi on varattu mahdollisuus tukea stipendillä residenssiä Rijksakademie van Beldeende Kunstenissa Amsterdamissa, mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi sen residenssiohjelmaan.

Residenssit Jan van Eyck, SPACE ja LIFT olivat haussa 13.2.–13.3.2022. Seuraava haku on keväällä 2023. Haku Ecologies in the making: Sculpting Futures -residenssiin Skotlannissa haku avautuu seuraavan kerran vuoden 2022 lopussa. ISCP-residenssiin on haku auki 18.3.-18.4.2022.

Kansainvälinen mentorointiohjelma

Kuvataideakatemian kansainvälinen mentorointiohjelma toteuttaa uudenlaista ohjaus- ja opetusmallia, jossa kansainvälisesti menestyneet taiteilijat ja taiteen ammattilaiset tukevat opiskelijan kasvua taiteilijaksi ja auttavat häntä kehittymään myös kansainvälisessä kontekstissa. Mentorointiohjelmaan sisältyvien opetustilanteiden, henkilökohtaisten työhuonekäyntien ja palautekeskusteluiden kautta opiskelija saa ainutlaatuisia työkaluja tarkastella omaa työskentelyään. Ohjelma saattaa nuoren polven taiteilijat hedelmälliseen dialogiin pitkään alalla toimineiden kansainvälisten taideammattilaisten kanssa.

Saastamoinen Keynote -luennot

Vuosittaisen Keynote-luennon puhujaksi kutsutaan kansainvälisesti merkittävä ja laajasti tunnettu taidealan toimija: taiteilija, kuraattori, kirjoittaja tai vaikuttaja. Sarjan avasi tammikuussa 2016 Okwui Enwezor, Münchenin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Vuonna 2017 luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit, ja 2018 Adam Szymczyk, joka on toiminut mm. Documenta 14:n taiteellisena johtajana. Vuonna 2019 luennon piti Martha Rosler, yhdysvaltalainen feministisen taiteen edelläkävijä, ja vuonna 2020 Andrea Giunta, latinalaisamerikkalaisen taiteen arvostettu asiantuntija.

Ac/kademie-keskustelusarja

Syksyllä 2021 käynnistynyt Ac/kademie-keskustelusarja edustaa uudenlaista etäpedagogiikkaa. Kuvataideakatemia järjestää sen yhdessä alankomaalaisten Jan van Eyck Academien ja Rijksakademien kanssa, jotka molemmat kuuluvat Euroopan merkittävimpiin taiteilijoiden jatko-opintoja tarjoaviin akatemioihin. Akatemiat avaavat studioidensa ovet kerran kuussa järjestettävissä virtuaalisissa tilaisuuksissa, joissa keskustellaan taiteellisesta työskentelystä aina eri taiteilijan työhuoneella. Keskustelut ovat avoimia kaikille taiteesta kiinnostuneille.

Visiting professor -ohjelma

Kuvataideakatemiassa vierailee vuosittain lukuisia kansainvälisiä professoreita, jotka ovat eturivin taiteilijoita ja taiteen asiantuntijoita. Saastamoisen säätiön lahjoitus mahdollistaa vierailijaprofessoriohjelman pitkäjänteisen kehittämisen.

Taiteellisen tutkimuksen pioneerit

Uusi vaihto-ohjelma taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijoille ja tutkijoille käynnistyy vuonna 2021.

2022 päättyvät ohjelmat

Resident Fellow -ohjelmaan kutsutaan kansainvälisiä taiteilijoita ja tutkijoita, joiden toiminta rikastaa Kuvataideakatemian opetusta ja laajentaa opiskelijoiden tietoisuutta taidekäytäntöjen ja -kulttuurien moninaisuudesta. Resident Fellow -ohjelma kytkeytyy Kuvataideakatemiassa paitsi kansainvälisten taiteilijoiden omaan taiteeseen ja vuorovaikutukseen opiskelijoiden ja opettajien kanssa, myös akatemian opetukseen.

Hankkeen nimi

Kuvataiteen kansainväliset verkostot

Rahoittaja

Saastamoisen säätiö