Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Kuvataiteen kansainväliset verkostot

Hanke tarjoaa kansainvälistymisen mahdollisuuksia Kuvataideakatemian opiskelijoille ja alumneille.

Esittely

Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteishanke rakentaa dialogia taiteen opetuksen ja kansainvälisen taidekentän välille uudistaen kotimaista kuvataiteen koulutusta ja tutkimusta.

Tärkeimpänä päämääränä on syventää opiskelijan ymmärrystä kansainvälisenä taiteilijana toimimisesta ja luoda pitkäjänteistä ja syventävää kansainvälisen koulutuksen kulttuuria yhteistyössä korkeatasoisten toimijoiden kanssa. Innostava ja verkottunut kansainvälinen yhteisö tukee taiteen koulutuksen perustehtäviä: elävää havaintoa, kriittistä ajattelua ja itsenäistä ilmaisua.

Saastamoisen säätiön tukemaan kansainvälistymisohjelmaan kuuluvat vuosina 2021–2025 residenssit Kuvataideakatemian alumneille, mentorointiohjelma opiskelijoille, vierailijaprofessoriohjelma, Keynote-luennot, Ac/kademie Talks -keskustelusarja, Rijksakademien speeddating-tapaamiset sekä vaihto-ohjelma taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijoille ja tutkijoille.

Alumniresidenssit

Kuvataideakatemian alumneille suunnatut 3–11 kuukauden residenssiohjelmat tukevat kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa. 

Kuvataideakatemian residenssikumppanit ovat  Jan van Eyck Academie Maastrichtissa, ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa, LIFT Liaison of Independent Filmmakers of Toronto, SPACE Lontoossa sekä Cove Park ja Scottish Sculpture Workshop Skotlannissa. Lisäksi on varattu mahdollisuus tukea stipendillä residenssiä Rijksakademie van Beldeende Kunstenissa Amsterdamissa, mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi sen residenssiohjelmaan.

Haku Ecologies in the making: Sculpting Futures -residenssiin Skotlannissa ja ISCP-residenssiin New Yorkissa on auki syyskuussa 2023 ja haku Jan van Eyck Academie, SPACE ja LIFT -residensseihin avataan seuraavan kerran alkuvuodesta 2024. Alumniresidenssien taiteilijavalinnat tekee vuosittain vaihtuva asiantuntijapaneeli sekä vastaanottava residenssiorganisaatio. Rijksakademie van beeldende kunsten -residenssin haku on auki 1-30.9.2023. Residenssiohjelma on kaksivuotinen syksystä 2024 alkaen ja Kuvataideakatemian alumnit hakevat ohjelmaan suoraan Rijksakademien avoimen haun kautta.

Kansainvälinen mentorointiohjelma

Kuvataideakatemian kansainvälinen mentorointiohjelma toteuttaa uudenlaista ohjaus- ja opetusmallia, jossa kansainvälisesti menestyneet taiteilijat ja taiteen ammattilaiset tukevat opiskelijan kasvua taiteilijaksi ja auttavat häntä kehittymään myös kansainvälisessä kontekstissa. Mentorointiohjelmaan sisältyvien opetustilanteiden, henkilökohtaisten työhuonekäyntien ja palautekeskusteluiden kautta opiskelija saa ainutlaatuisia työkaluja tarkastella omaa työskentelyään. Ohjelma saattaa nuoren polven taiteilijat hedelmälliseen dialogiin pitkään alalla toimineiden kansainvälisten taideammattilaisten kanssa. Vuodesta 2020 mentorointiohjelmaan sisältyy lisäksi opiskelijoiden ja kansainvälisten taiteen asiantuntijoiden virtuaaliset tapaamiset.

Ohjelman mentorit:
2015-2016 kuvataiteilija Pilvi Takala
2017-2021 kuvataiteilija Pilvi Takala ja kuraattori Angela Rosenberg
2022-2023 kuraattori Angela Rosenberg ja kuvataiteilija Hans Rosenström

Saastamoinen Foundation Keynote

Vuosittaisen Keynote-luennon puhujaksi kutsutaan kansainvälisesti merkittävä ja laajasti tunnettu taidealan toimija: taiteilija, kuraattori, kirjoittaja tai vaikuttaja. Sarja kännistettiin vuonna 2016.

  • 2016: Okwui Enwezor, Münchenin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori.
  • 2017: Taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit.
  • 2018: Adam Szymczyk, joka on toiminut mm. Documenta 14:n taiteellisena johtajana.
  • 2019: Martha Rosler, yhdysvaltalainen feministisen taiteen edelläkävijä
  • 2020: Andrea Giunta, latinalaisamerikkalaisen taiteen arvostettu asiantuntija.
  • 2022: Taiteilija, professori ja tutkija Sonia Boyce. Boyce edusti Venetsian biennaalissa Britanniaa ja hänen Feeling Her Way -teos palkittiin arvostetulla Kultaisella leijonalla.
  • 2023: Filosofi Emanuele Coccia.

Visiting professor -ohjelma

Kuvataideakatemiassa vierailee vuosittain lukuisia kansainvälisiä professoreita, jotka ovat eturivin taiteilijoita ja taiteen asiantuntijoita. Saastamoisen säätiön lahjoitus mahdollistaa vierailijaprofessoriohjelman pitkäjänteisen kehittämisen.

Uusia askeleita taiteellisessa tutkimuksessa

Uusi taiteellisen tutkimuksen moniarvoisuutta edistävä Uusia askeleita -ohjelma käynnistettiin Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa vuonna 2021. Ohjelma vahvistaa ja laajentaa Kuvataideakatemian tohtoriopiskelijoiden ja tutkijoiden kansainvälistä akateemista verkostoa. Osana Kuvataideakatemian tutkimuspäiviä joulukuussa 2022 toteutetaan Brigitta Stone-Johnsonin (Wits School of Art/Johannesburg) ja Zen Marien (Wits School of Art/Johannesburg) vierailut. Tutkimuspäivillä Stone-Johnson ja Marie pitävät kumpikin julkisen luennon, ja ne myös striimataan. Vierailujen yhteydessä järjestetään lisäksi jatko-opiskelijoille ja tutkijoille suunnattu taiteellisen tutkimuksen workshop. Uusia askeleita -ohjelmassa myönnetään Kuvataideakatemian tohtoriopiskelijoille ja tutkijoille apurahaa oman tutkimuksen kannalta relevanttiin vierailuun ulkomaisessa yliopistossa tai taideinstituutiossa. Vuonna 2023 ensisijaisena vierailukohteena on Wits School of Art Johannesburgissa.

Hankkeen nimi

Kuvataiteen kansainväliset verkostot

Ajankohta

08/2021-12/2025

Rahoittaja

Saastamoisen säätiö

Yhteyshenkilöt

Sade Kahra
Projektipäällikkö
+358 (0)50 4523047
sade.kahra@uniarts.fi