Yhteistyö loi julkisen taideteoksen Jerikon Kräätärin aulaan

Rakennusliike Peabiin ja Taideyliopiston yhteistyö sekä asukkaiden osallistaminen mahdollistivat uuden julkisen taideteoksen syntymisen As Oy Jerikon Kräätärin aulaan Seinäjoelle.

Taideteoksen tilaajat ja taiteilija seisovat juuri paljastetun taideteoksen äärellä.
Piia Kleemola-Välimäki Peabin Seinäjoen yksikön johtaja Hannu Rajamäki, Jerikon Kräätärin As Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Vuorinen ja taidemaalari Heikki Mäki-Tuuri juuri paljastetun teoksen äärellä.

Seinäjoen Jerikon alueelle alkuvuodesta 2020 valmistunut kerrostalo Jerikon Kräätäri on saanut likimain vuoden kestäneen projektin päätyttyä ala-aulaansa räätälöidyn julkisen taideteoksen. Taidemaalari Heikki Mäki-Tuurin teos Tulikaviokräätäri ja lihonnut konduktööri paljastettiin yleisölle 26.11. Taloyhtiö on toteuttanut taideprojektin Taideyliopiston vetämän Taide käyttöön -hankkeen avustuksella ja rakennusyhtiö Peabin rahoituksella.

Asukkaat ja osakkaat mukana projektissa

Taideteoksen suunnitteluvaiheessa taloyhtiön asukkaat ja osakkaat haluttiin ottaa mukaan suunnittelutyöhön. Taide käyttöön -hankkeen toteuttamat osallistavat työpajat veti yhteisötaiteilija Minna Bengs-Shrestha, ja hänen opastuksellaan asukkaat pääsivät kertomaan mielipiteitään muun muassa taideteoksen teemoista, materiaaleista ja sijoituspaikasta. 

Tietoa Seinäjoen Jerikon alueen värikkäästä historiasta oli mukana jo teoksen suunnitteluvaiheessa, ja se näkyy myös valmiissa teoksessa. Heikki Mäki-Tuuri kertoo työstään seuraavasti: “Teokseen päätyi alueella vaikuttanut värikäs hahmo Tulikaviokräätäri, joka mittailee maalauksessa konduktöörin vaatepartta. Nimensä hän oli saanut käyttämistään metallikorkoisista kengistä, jotka saattoivat iskeä kipinöitä osuessaan katukiviin. Asiakkainaan hänellä oli muun muassa rautatieläisiä.” Teos on maalattu koivuvaneerilevylle akryyliväreillä.

Rakennusyhtiö Peabille kerrostalon julkisiin tiloihin sijoittuvan taideteoksen rahoittaminen oli luonteva jatke yhteistyölle Taideyliopiston kanssa. Itikanmäeltä alkanut yhteistyö nähdään Peabilla tärkeänä. “Haluamme Peabilla tehdä yhteistyötä myös pehmeitä arvoja edustavien yhteisöjen kanssa. Taiteen kautta olemme tavoittaneet uusia asiakkaita, ja se on mahdollistanut Seinäjoella yksikkömme kehittämistä merkittävästi”, toteaa Peabin Seinäjoen yksikön johtaja Hannu Rajamäki.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Piia Kleemola-Välimäki
Taide käyttöön -hanke
Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö
piia.kleemola-valimaki@uniarts.fi
puh. 040 710 4382