Uusi suomalais-amerikkalainen ooppera käsittelee ihmistä globaalissa ympäristökatastrofissa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja University of Southern California, Thornton School of Musicin, opiskelijat yhdistävät taitonsa uudessa oopperatuotannossa. ”All the Truths We Cannot See, A Chernobyl Story” on tarina Tšernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä, sen syistä ja seurauksista. Oopperan kantaesitys on Helsingin Musiikkitalossa 15.3.2022. Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2022.

All the Truths We Cannot See, A Chernobyl Story on maailmalla tunnetun säveltäjän, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtoriopiskelijan Uljas Pulkkiksen säveltämä ooppera, joka perustuu amerikkalaisen kirjailijan, tunnetun musiikintutkijan ja Sibelius-Akatemian dosentin Glenda Dawn Gossin librettoon.

Uuden oopperan toteuttavat yhteistyössä Sibelius-Akatemia ja University of Southern California (USC), Thornton School of Music. Pandemian vuoksi vuodella eteenpäin siirtyneen oopperan kantaesitys on Helsingin Musiikkitalossa 15.3.2022, ja Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2022.

Oopperan ohjaa USC Thornton School of Musicin oopperakoulutuksen professori Ken Cazan. Kapellimestareina toimivat Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen ja USC Thornton School of Musicin oopperakoulutuksen apulaisprofessori Brent McMunn.

Kansainvälinen yhteistyö kasvattaa uuden sukupolven taiteilijoita

”Erityistä on se, että teos on sävelletty Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen nykyisten opiskelijoiden äänille, ja molempien oppilaitosten opiskelijat vuorottelevat päärooleissa sekä Helsingin että Los Angelesin esityksissä”, Markus Lehtinen kertoo.

Ryhmä Thornton School of Musicin opiskelijoita on parhaillaan vaihto-opiskelijoina Sibelius-Akatemiassa valmistautumassa kantaesitykseen. Vastaavasti ryhmä Sibelius-Akatemian opiskelijoita lähtee keväällä Los Angelesiin.

”Kansainvälisyys on tärkeä osa oopperalaulajaksi kehittymistä ja uusien vaikutteiden saamista oman taiteellisen identiteetin ja uran tueksi. Tässä projektissa ovat mukana kaikki oopperataiteen eri tekijät ja toteutusvaiheet: opiskelijat ja moniammatillinen tiimi ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ideoinnista aina teoksen valmistumiseen asti”, Lehtinen kertoo.  

Ooppera ottaa kantaa globaaleihin ympäristöteemoihin  

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudella oli laajoja kansainvälisiä seurauksia.

”Taide voi tarjota turvallisen alustan käsitellä lähihistoriamme vaikeita ja monimutkaisia aiheita ja ajanjaksoja. Sen avulla voimme nähdä maailman toisen kautta. All the Truths -oopperassa ympäristökatastrofi, valtarakenteet ja selviytymisen mahdollisuudet tulevat lähelle esimerkiksi erilaisissa ihmiskohtaloissa, eläinhahmoissa ja luontoaiheissa. Siksi se on myös monin tavoin ajankohtainen teos”, Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg kuvaa.

”Kaksi maailman johtavaa musiikkioppilaitosta tekee yhteistyötä musiikillisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksellisessä tuotannossa. Valtaosa nykyisistä opiskelijoistamme on syntynyt Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Uskon, että yhteistyöllämme voi olla elämää mullistava vaikutus niin opiskelijoihimme kuin yleisöönkin”, USC Thornton School of Musicin dekaani Robert Cutietta sanoo.

Vahva tietoisuus energiatehokkuudesta, uusiokäytöstä ja kierrätyksestä muokkaa myös oopperaa taidemuotona. Tuotannossa käytetään siksi mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia sekä puvuissa että lavastuksessa.

Kansainvälinen Environmental Opera Research -konferenssi 18.3.2022

Kantaesitysviikolla 18.3.2022 järjestetään myös kansainvälinen oopperatutkimuksen konferenssi ”Environmental Opera Research”, jossa tarkastellaan ensimmäistä kertaa oopperaa ympäristökatastrofin näkökulmasta. Maksuton ja yleisölle avoin konferenssi järjestetään hybridimuodossa, ja siihen voi ilmoittautua 13.3.2022 asti. Keynote-puhujaksi on kutsuttu Joy H. Calico, Vanderbilt University’s Blair School of Music, Nashville, USA.

Oopperan esitykset Helsingin Musiikkitalossa 15.–22.3.2022

  • Kantaesitys 15.3.
  • Muut esitykset: 16.3., 18.–19.3., 21.–22.3.

Liput:

  • 18–36 € Ticketmasterilta
  • 15–35 € Musiikkitalosta

Lisätietoja:

Ooppera: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen, puh. 040 565 1547, markus.lehtinen@uniarts.fi

Environmental opera research -konferenssi: Akatemiatutkija, dosentti Liisamaija Hautsalo, puh. 040 5323 425, liisamaija.hautsalo@uniarts.fi

Median yhteydenotot:

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian viestintäpäällikkö Nelli Kuokka, puh. 040 822 7130, nelli.kuokka@uniarts.fi

* * *

All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story on Uljas Pulkkiksen ja Glenda D. Gossin ooppera, joka saa kantaesityksensä Helsingissä 15.3.2022 ja Los Angelesissa 21.4.2022. Oopperan toteuttavat yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja University of Southern California Thornton School of Music. Oopperan toteutusta ja kansainvälistä yhteistyötä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.