Uniarts Fest -taidefestivaali täyttää Sörnäisten kampuksen taiteella lauantaina 17.9. – ohjelmassa ennakkoluulottomia musiikkiesityksiä, performansseja ja kuvataidemyyjäiset

Uniarts Fest on koko Taideyliopiston yhteinen festivaali, jossa nuoret taiteilijat esittelevät osaamistaan. Festivaali järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Sörnäisten kampuksella.

Uniarts Fest kuvituskuva

Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista esittelevä monipuolinen Uniarts Fest järjestetään lauantaina 17.9. uudella Sörnäisten kampuksella.  

Festivaalin ohjelma sisältää eri taiteenaloja ja tyylilajeja kuorolaulusta kuvataiteeseen – sekä näiden ennakkoluulottomia yhdistelmiä. Ohjelma tarjoaakin yleisölle tilaisuuden tutustua kaupungin tuoreimpaan taiteeseen maksuttomasti ja matalalla kynnyksellä. 

Festivaalin puheohjelmassa kuullaan eri aloja edustavien, ajankohtaisten vaikuttajien dialogeja teemasta perintö.  

Avoimet ovet uudelle kampukselle

Uniarts Fest järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Taideyliopiston uudella Sörnäisten kampuksella. Syksyllä 2021 valmistunut kampus koostuu kahdesta arkkitehtuuriltaan ja historialtaan kiinnostavasta rakennuksesta: Teatterikorkeakoulun päärakennuksesta Kookoksesta ja Kuvataideakatemian uudesta Myllystä.  

Festivaalipäivän aikana järjestetään opastettuja kierroksia, joilla kävijät pääsevät tiloihin, joihin yleisöllä ei yleensä ole pääsyä. 

Ohjelma täynnä taidetta tuoreimmillaan

Festivaalin ohjelma levittäytyy koko Sörnäisten kampukselle ja ilmaista ohjelmaa on tarjolla aamuyhdestätoista myöhäisiltaan asti. Festivaalin koko ohjelma on maksutonta.  

Musiikin ystäviä hemmotellaan päivän aikana monipuolisella kattauksella. Musiikkiohjelmaa esittää muun muassa Sibelius-Akatemian ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista koottu fuksikuoro, joka esiintyy Mylly-rakennuksen portailla. Huiluluuppaus-esityksessä Jaakko Arola puolestaan yhdistää laajan kirjon puupuhallinsoittimia efekteihin ja kenttä-äänitteisiin. Hänen sävellyksissään yhdistyvät itse tehtyjen soitinten ja luonnon äänet. PAJUH puolestaan yhdistää ennakkoluulottomalla tavalla saksofonilla soitettua minimalistista jazzia, funkkia ja iranilaista kansanmusiikkia.  

Illan bilebändinä toimiva Marius & Finnhits Explosion tanssittaa festariyleisöä päivitetyillä versioilla suomalaisista ikivihreistä. Esitys on sekä rock-show sekä päättymättömät juhannustanssit! 

Erityisesti lapsiperheille suunnattu musiikkiesitys Muovipullopostia käsittelee muoviroskan määrää maailman merissä. Yli 4-vuotiaille suunnatussa esityksessä lapset kutsutaan apuun ja muistutetaan, että muovipulloposti ei kuulu meriin. 

Kuvataiteen ystävien kannattaa käydä tutustumassa Mylly-rakennuksen Kuva/Tila-gallerian Kandinäyttelyyn, jossa on esillä nuorten kuvataiteilijoiden taidetta. Näyttelyssä nähdään päivän aikana myös performanssiesitys MITÄ, jossa neljä Taideyliopiston opettajaa valitsevat näyttelystä teoksia ja reagoivat niihin improvisoimalla.  

Kandinäyttelyn lisäksi kampukselle levittäytyy taidemyyjäiset, jossa on myynnissä Kuvataideakatemian opiskelijoiden taidetta. Myynnissä on niin suuria kuin pieniäkin taideteoksia – maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa sekä valokuvateoksia. 

Teatterin ystävien ei tarvitse olla huolissaan, sillä ohjelma täydentyy vielä kesän aikana.

Historian neljäs taidefestivaali

Taideyliopiston yhteinen taidefestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran Musiikkitalossa kesäkuussa 2019 nimellä Feel Helsinki ja se houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Koronapandemian aikana tapahtuma on järjestetty osin Musiikkitalossa ja osin virtuaalisesti. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran Taideyliopiston toisella kampuksella Sörnäisissä ja nimi vaihtuu Uniarts Festiksi.  

Lisätietoa

Soili Sirenne 
Uniarts Festin projektipäällikkö 
soili.sirenne@uniarts.fi