Tärppejä kesään: avunpyyntö menneisyydestä, koomisen oopperan klassikkoteos ja isän kaipuuta Tampereen Teatterikesässä

Vanhanaikaisessa kuvassa nainen katsoo vasemmalle.
Kuvakaappaus videoteoksesta Kirje Elliltä.

Millaisia neuvoja 1800-luvun nainen saa nykypäivän ihmisiltä? Kuvataiteilija Elina Salorannan videoteokset Kirje Elliltä (2019) ja Kirje Liisiltä (2021) ovat esillä Hietsun Paviljongin juhlasalissa Helsingissä 5.–10. kesäkuuta. Teokset pohjaavat kahden 1800-luvulla syntyneen naisen kirjeisiin. Kirjeistä toinen on avunpyyntö, johon näyttelyvieras voi halutessaan vastata. Esillä on myös muissa tapahtumissa kerättyjä vastauksia. Näyttely on osa Taideyliopiston tutkimuspaviljonkia, joka järjestetään Hietsun Paviljongissa ja sen ympäristössä Helsingissä 5.6.–29.8.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaluokka toteutti viime syksynä oopperapläjäyksen, jota ei koronasta huolimatta kannata missata. Eikä tarvitsekaan – Mozartin klassikko-oopperan Così fan tutte löytyy laadukkaana tallenteena YouTube-tililtämme!

Helsingin Sanomien kriitikko Samuli Tiikkaja kirjoitti sveitsiläisen Wolfgang Schillyn ohjaamasta oopperasta näin: ”Schillyn näppärä ohjaus kannattelee tuotantoa hyvin, ja jo sen takia Così fan tutte kannattaa käydä katsomassa. Kannattaa myös käydä katsastamassa uuden sukupolven laulajia, jotka osoittavat suurta lahjakkuutta.”

Teatteri-ihmisen kesä huipentuu tunnetusti Tampereelle. Yhden koronavälivuoden jälkeen Teatterikesän lipunmyynti on ollut kiivasta, mutta mikäli pandemia-asiat kesän aikana kohenevat, paikkoja esityksiin voi tulla lisää myyntiin.

Tänäkin vuonna Teatterikesän pääohjelmistoon pääsi myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijaesitys: yhteistyössä Q-teatterin kanssa tehty Sinä päivänä kun Luoja teki isän on pistävän hauska ja koskettava näytelmä isän kaipuusta ja yrityksistä rakastaa.

Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Ona Korpiranta, ja se on Korpirannan taiteellinen opinnäytetyö Teatterikorkeakouluun.

Muista myös Feel Helsinki!

Syksyä ei vielä tarvitse ajatella sen enempää, mutta merkkaa jo kalenteriisi päivämäärä 4.9.2021. Silloin järjestetään Feel Helsinki -festivaali ja Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien taide valtaa yhdeksi päiväksi Musiikkitalon. Luvassa on kuvataidetta, musiikkia, teatteria ja tanssia joka makuun. Iltapäivän keskusteluohjelma tuo yhteen ajattelijoita eri aloilta – mukana ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, näyttelijä Krista Kosonen, toimittaja Saska Saarikoski sekä valmentaja Anu Nieminen. Festivaalin ohjelma on maksutonta.

Feel Helsingin ohjelma julkaistaan kesäkuun puolivälissä festivaalin verkkosivustolla.