Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Taideyliopistoon uusi tutkimusinstituutti – johtajaksi valittiin Leena Rouhiainen

Taideyliopistoon perustettiin uusi tutkimusyksikkö, jonka tehtävänä on kehittää yliopiston tutkimusta sekä edistää monialaisia ja taiteidenvälisiä tutkimushankkeita.

Kuva Leena Rouhiaisesta
Professori Leena Rouhiainen on Tutkimusinstituutin ensimmäinen johtaja.

Uusi Taideyliopiston tutkimusinstituutti aloittaa toimintansa vuoden 2023 aikana. Tammikuussa sen ensimmäisen viisivuotiskauden johtajaksi valittiin professori Leena Rouhiainen. Hän aloittaa tehtävässä 1.6.2023.

Rouhiainen on taiteellisen tutkimuksen professori, Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen johtaja ja tutkimuksesta vastaava varadekaani Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Kuudesta yksiköstä neljään

Ennen tutkimusinstituutin perustamista tutkimusta tehtiin Taideyliopistossa kolmessa akatemiassa ja kolmessa akatemiarajat ylittävässä tutkimuskeskuksessa. Tutkimuskeskukset perustettiin määräaikaisiksi ja niiden toiminta loppui vuoden 2022 lopussa. Taideyliopiston kolmen akatemian tutkimustoiminta jatkuu.

Uusi tutkimusinstituutti tulee sisältämään erilaisia teema-alueita, joihin lukeutuvat myös entisten tutkimuskeskusten painotusalueet taidekasvatuksen ja taiteen historian tutkimus sekä taiteellinen tutkimus.

Tutkimusinstituutin tutkijatehtävät suunnataan monialaiseen ja -tieteiseen tutkimukseen.

Taustalla tutkimuksen kokonaisarviointi

Tutkimusinstituutin lähtökohdat ovat Taideyliopiston ensimmäisessä tutkimuksen kokonaisarvioinnissa, joka suoritettiin vuonna 2022. Kansainvälinen arviointipaneeli suositteli raportissaan yhteisen tutkimusinstituutin perustamista tutkimuksen aseman vahvistamiseksi.