Taidetta taiteen keskelle – Sörnäisten uudisrakennuksen taidekilpailu alkaa

Sörnäisiin on paraikaa nousemassa Taideyliopiston uudisrakennus, jossa vanhat, suojellut teollisuuskiinteistön osat yhdistyvät tämän päivän huippuarkkitehtuuriin. Rakennukseen etsitään nyt taideteoksia avoimen kilpailun kautta.

Kuvaplus-uudisrakennuksen työmaa Sörnäisten rantatien varrella.
Petri Summanen Taideyliopiston uudisrakennus Sörnäisten rantatiellä valmistuu vuonna 2021.

Sörnäisten rantatien varteen nousevan Taideyliopiston uudisrakennuksen harjannostajaisia vietettiin tällä viikolla, ja samaan aikaan käynnistyy yhteistyössä Valtion taideteostoimikunnan kanssa taidekilpailu, jossa etsitään teosideoita rakennuksen sisä- ja ulkotiloihin. Kilpailuun voi osallistua 12.6.–15.9.2020, ja palkintoina jaetaan yhteensä 20 000 euroa. 

Taideteoksia haetaan paikkaan, jossa taide on toiminnan ytimessä. Sörnäisiin muodostuvalla uudella monitaiteisella kampuksella kuvataiteen, tanssin ja teatterin opiskelijat tekevät taidetta, ja toisaalta se on paikka, jossa taiteen käytännöt ja arvot kyseenalaistuvat jatkuvasti. ”Se voi tarkoittaa, että teokset ovat tavalla tai toisella avoimia tai muuntuvia. Toivomme ehdotuksia myös aineettomista tai ajallisesti rajatuista teoksista”, sanoo Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Johanna Vakkari.

Kilpailussa voi ehdottaa taideteosta esimerkiksi uudisrakennuksen viidennen kerroksen kattoterassille, urbaanille keitaalle, jossa taideopiskelijoilla tulevaisuudessa on mahdollisuus työskennellä, opiskella tai virkistäytyä ja joka on myös tapahtumakäytössä. Terassilta aukeaa komeat näkymät ympäristöön.  

Uudisrakennuksen punatiilestä muurattu pääjulkisivu on niin ikään mahdollinen teoksen sijoituspaikka. Julkisivussa perinteistä teollisuusrakennusta on tulkittu uudella tavalla ja selkeälinjainen arkkitehtuuri antaa tilaa talossa tehtävälle taiteelle. Muut suunnitellut teosten paikat löytyvät kilpailuohjelmasta

Vuonna 2021 valmistuva uudisrakennus on osa Taideyliopiston Sörnäisten kampusta, jolla opiskellaan kuvataidetta, teatteria ja tanssia. Kampus muodostuu uudesta, pääosin Kuvataideakatemian käyttöön tulevasta rakennuksesta ja nykyisestä Teatterikorkeakoulun kiinteistöstä. Taideyliopiston toinen, musiikin opiskeluun keskittyvä kampus sijaitsee Töölössä.  

Sörnäisten uudisrakennuksen suunnittelusta vastaa palkittu arkkitehtitoimisto JKMM, joka tunnetaan muun muassa Suomen Kirnu-paviljongista Shanghain maailmannäyttelyssä, Vallilan OP-keskuksesta sekä Amos Rex -taidemuseosta. Rakentajana toimii Lujatalo, ja kiinteistön omistaa Veritas.

Lue myös

Kilpailuohjelma Valtion taideteostoimikunnan verkkosivuilla

Invisible Forces