Paleface avaa Taideyliopiston maksuttoman tapahtumasarjan 3.9.2020 – Taidepisteessä keskustellaan ajankohtaisista ilmiöistä taiteen kautta

Taideyliopiston järjestämissä kaikille avoimissa Taidepiste-tapahtumissa tullaan käsittelemään tänä syksynä esimerkiksi radikaalia musiikkia, koulun normeja ja ammattisotilaita.

Rap-artisti Paleface ja Taidepisteen logo
Kuvaaja: Aino Haili

Taideyliopisto haluaa osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuoda siihen taiteen näkökulman. Musiikkitalon Päälämpiössä keskustellaan syyskuusta alkaen yhteiskunnallisista ilmiöistä taiteilijoiden ja eri alojen asiantuntijoiden kesken. Monialaisen keskustelun lisäksi luvassa on kuhunkin aiheeseen liittyvää taidetta.

”Haluamme tuoda yhteen eri alojen asiantuntijoita ja luoda puitteet lämminsävyiselle ja oivaltavalle keskustelulle, johon myös yleisö voi osallistua”, sanoo Taideyliopiston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Eveliina Olsson.

Keskusteluja taiteen, tutkimuksen ja yhteiskunnan leikkauspisteessä

Ensimmäinen Taidepiste järjestetään 3.9.2020 Taideyliopiston lukuvuoden avajaisten yhteydessä. Rap-artisti Paleface, musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne keskustelevat suomalaisten radikaalista musiikista ja kumouksellisista unelmista menneisyydessä ja nykyisin.  Paleface & Laulava Unioni esittävät työväen taisteluviisuja.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja suoratoistetaan ulkokatsomolle Kansalaistorilla.

Syyskuun lopussa Taidepisteessä pureudutaan esikuvien tärkeyteen yhdessä kirjailija Silvia Hosseinin, toimittaja Aleksis Salusjärven ja Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Charifin kanssa. Tutkijat Ina Juva ja Riku Saastamoinen sekä vapaa kirjoittaja ja podcast-toimittaja Mona Eid keskustelevat puolestaan lokakuussa koulun valtakuvioista, rooleista ja koulukiusaamisesta. Loppuvuodesta paneudutaan vielä organisoituun väkivaltaan ja ammattisotilaisiin sekä hitaaseen taiteeseen ja vaivannäön tärkeyteen.

Taide rikastaa keskustelua

Syksyn viisi keskustelua ovat vasta alkua. Taidepisteestä tulee osa Taideyliopiston toimintaa ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Yleisö voi ehdottaa tulevaisuuden tapahtumiin aiheita ja sisältöä.

”Joskus hahmotamme toisenlaisia maailmoja parhaiten juuri taiteen kautta. Tarvitsemme tavan keskustella tärkeistä, ajankohtaisista asioista tasavertaisesti ja kunnioittavasti. ”, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki toteaa.

Kaikkiin iltoihin kuuluu keskustelun lisäksi joko musiikkia, kuvataidetta, teatteria, tanssia, runoutta tai performanssitaidetta. Taide jatkaa siitä, mihin keskustelu jää.

Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä syyskuusta 2020 alkaen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.

Lue lisää Taidepisteen syksyn ohjelmasta.