Syksyn näyttelyissä taidetta kandeilta, maistereilta ja tohtoreilta

Syksyn näyttelykausi käynnistyy odottavissa merkeissä. Korona pisti Kuvataideakatemian gallerioiden ohjelman uusiksi, mutta sen seurauksena, sattuman oikusta kävikin niin, että syksyllä näyttelyissä on luvassa erinomainen katsaus akatemian kaikkien koulutusasteiden taiteelliseen toimintaan.

Henkilö ottaa valokuvaa taideteoksesta seinällä.
Veikkö Kähkönen

Syyskauden avaa Kandinäyttely, ja loka-marraskuussa sitä seuraa toukokuulta siirtynyt maisterinäyttely Kuvan Kevät. Syksyn päätteeksi kokoonnutaan kuudetta kertaa tohtoriohjelman järjestämille KuvAn tutkimuspäiville ja tapahtuman teemoihin liittyvään näyttelyyn.

Syksyllä Exhibition Laboratoryssa

Kandinäyttely on hyvä katsaus siihen, millaista taidetta syntyy Kuvataideakatemian piirissä juuri nyt. Osallistujia on tämän vuoden näyttelyssä 23, ja moni heistä esittelee teoksiaan ensimmäistä kertaa julkisesti laajassa ryhmänäyttelyssä. Näyttely on esillä 11.–27.9. Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36).

Taidekoulut kotimaassa ja maailmalla ovat pandemian seurauksena joutuneet siirtämään lopputyönäyttelyitään verkkoon tai myöhempään ajankohtaan. Näin kävi myös toukokuiselle Kuvan Keväälle. 

Uusi ajankohta loka-marraskuussa on toki poikkeuksellinen eräänlaisena kevään airueena tunnetulle maisterinäyttelylle, mutta muilta osin kuviot ovat pysyneet muuttumattomina. Kuvan Kevään neljänkymmenen opintojaan viimeistelevän kuvataiteilijan teokset täyttävät 10.10.–8.11. Kuvataideakatemian molemmat kantakaupungin näyttelytilat sekä lisätilan Exhibition Laboratoryn naapurirapussa Punavuoren Merikorttelissa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään koronaturvallisesti puheenvuoroja ja opastettuja kierroksia pienryhmille.

Tohtoriohjelma vastaa syyskauden päättävästä näyttelystä Exhibition Laboratoryssa 20.11–9.12. Tohtorikoulutettava Jack Faberin kuratoima näyttely ottaa käsittelyyn luontosuhteemme ja tarkastelee, kuinka lajien välisiä suhteita käsitellään nykytaiteessa. Näyttelyyn osallistuu opiskelijoita, opettajia ja kutsutaiteilijoita. Osa teoksista syntyy varta vasten tähän näyttelyyn ja myös näyttelyn aikana.

Näyttelyn teema on esillä myös KuvAn tutkimuspäivillä 7.–9.12., jonne kokoonnutaan jo kuudetta kertaa keskustelemaan taiteellisen tutkimuksen ajankohtaisista kysymyksistä. Tilanteen vaatiessa tutkimuspäivät järjestetään kokonaan tai osittain etänä.

Joulukuun puolivälin kieppeille kannattaa tehdä merkitä kalenteriin opiskelijoiden taidemyyjäisille. Exhibition Laboratory täyttyy taiteesta 11.–13.12. Myynnissa on maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa, piirustuksia, valokuvaa… Tule ihastumaan itse tai vaikka hankkimaan aikaa kestäviä lahjoja pukinkonttiin.

Näyttelysyksy Project Roomissa

Ikivanhoissa kartoissa mytologiset olennot merkitsivät tuntemattomia alueita, muistuttaa gallerioiden kesäkaudelta syyskuun puolelle jatkuvan Here Be Dragons -näyttelyn työryhmä, taiteilijat Minjee Hwang Kim, Yu Chuan Wang ja Sam Conlon sekä kuraattori Chih Tung Lin. Näyttelyssä pohditaan muutoksia, jotka seuraavat kosketuksesta vieraaseen kulttuuriin ja ympäristöön. Maaston muotoja tai mielen maisemia tutkiessa olemassa oleva tieto tarkentuu, ja joskus se korvautuu kokonaan uudella ymmärryksellä. Näyttely on esillä 13.9. asti.

Ripustustauon jälkeen Project Roomin valtaavat Kuvan Kevään taiteilijat 10.10.–8.11. ajaksi.

Project Roomin syksyn ainoassa yksityisnäyttelyssä 27.11.–13.12 nähdään Toni Vallasjoen teoksia. Vallasjoki (s. 1984) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, kirjaformaatin sekä veistoksellisten elementtien parissa. Hän on yksi Photobooks from Finland -yhteisön perustajista. Vallasjoki viimeistelee opintojaan tila-aikataiteiden opetusalueella. 

Luennot ja tapahtumat varmistuvat syksyn mittaan

Exhibition Laboratoryssa ei järjestetä tänä syksynä yleisöluentosarjoja. Prognostics-sarjan luentoja voi seurata sen sijaan etäyhteyden kautta. Syksyn varmistuneet puhujat ovat mediataiteilija ja kuraattori Lia Carreira tiistaina 20.10. ja taiteilija Ida Ekblad tiistaina 2.12.

Näyttelyiden yhteydessä saatetaan järjestää esityksiä ja tapahtumia. Niistä kerromme myöhemmin lisää Exhibition Laboratoryn verkkosivuilla.

Tulethan näyttelyihin terveenä!

Syksymme on täynnä hienoja tapahtumia ja siksi toivommekin, että saat nauttia niistä ilman ylimääräistä huolta. Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja noudatamme viranomaisten ohjeita. Näyttelyiden avajaisia emme toistaiseksi järjestä. Vältämme kuulokkeiden käyttöä ja etsimme muita esittämistapoja ääntä sisältäville teoksille. Tarvittaessa rajoitamme tapahtumien osallistujamääriä.

Muutoksiin ohjelmassa on hyvä varautua. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Exhibition Laboratoryn verkkosivulta. Ilmoitamme mahdollisista muutoksista myös Kuvataideakatemian Facebook-sivulla.

Tervetuloa näyttelyihin!

Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki

Project Room
Lönnrotinkatu 35, 00180 Helsinki

Näyttelyt avoinna ti–su klo 11–18. Suljettu maanantaisin ja ripustustaukojen aikana.
Vapaa pääsy.

 Lue lisää saavutettavuudesta täältä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia