Sibelius-Akatemia laskeutui joulun viettoon publiikin saattelemana

Pitkän tauon jälkeen publiikkia päästiin viettämään paikan päällä, legendaarisen R-talon konserttisalissa.

Publiikkiin kutsuttiin kaikki kevään 2021 jälkeen valmistuneet, yhteensä 63 musiikin maisteria ja 39 kandidaattia, kolme musiikin tohtoria ja kaksi musiikin lisensiaattia sekä Arts Management -taidejohtamisen ja yrittäjyyden maisteriohjelmasta viisi maisteria ja kuusi taiteen maisterin tutkintoa.

’’Sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda aivan uusia ihmisiä taiteiden äärelle’’

Dekaani Emilie Gardberg kuvasi puheessaan pandemia-ajan tuomia jaksamisen haasteita.

’’Jotkut ajat haastavat meitä enemmän kuin toiset. Pandemian aikana on monesti ollut toivoton olo, kun taidealat ovat tuntuneet olevan ylenkatsomisen kohde, ja päättäjät eivät ole vaikuttaneet kuulevan meidän hätäämme ja näkevän meidän merkitystämme,’’ Gardberg sanoi.

Gardberg kannusti opiskelijoita tutkimaan myös erilaisia urapolkuja, ei pelkästään niitä tavanomaisimpia musiikin ja taiteen kentällä olevia. Hän myös tähdensi, että musiikin saavutettavuus meille kaikille on tärkeää, etenkin nyt.

’’Sinulla on myös ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda aivan uusia ihmisiä taiteiden äärelle. Tänään meille puhuu alumni, joka on omassa työssään omistautunut musiikin laajaan saavutettavuuteen, ja vahvistamaan ääniä, joita perinteinen musiikkikoulutus ei aina kuule. Häntä kuunnellessamme voimme jokainen miettiä, mikä osa meidän omaa tulevaisuuttamme voi liittyä raja-aitojen madaltamiseen muille ihmisille,’’ Gardberg lisäsi.

’’Ja kun se on jälleen mahdollista, käykää maailmassa tutustumassa ja oppimassa toisilta. Mutta muistakaa myös tulla takaisin. Olette äärimmäisen tärkeä osa suomalaista ja kansainvälistä musiikki- ja taidekenttää, ja moni teistä tulee olemaan avainasemassa välittämässä taitoja ja tietoja tuleville polville,’’ Gardberg kannusti.

Perinteisen alumnipuheenvuoron piti musiikkikasvatuksen aineryhmästä valmistunut musiikin maisteri, vuoden 2021 alumnimme, Musiikkikeskus Resonaarin johtaja ja Resonaarin musiikkiopiston rehtori Markku Kaikkonen. 

Kaikkonen muisteli puheessaan muun muassa Martti Talvelan mestarikursseja, jotka ovat antaneet hänelle innostusta myös tämänpäiväiseen työhön. Hän myös tähdensi esikuvien tärkeyttä.

’’Sibelius-Akatemia huokuu innostumisen ja onnistumisen henkeä, se on hienoa. Talvela muistutti minulle siitä, että huippuosaamisen vierellä on tärkeää ymmärtää ja tarkastella elämää myös oman kuplan ulkopuolelta,’’ Kaikkonen sanoi.

’’Palo nykyiseen työhöni syntyi Sibelius-Akatemiassa vahvojen esikuvien kautta. Musiikin demokratia on tärkeää. Soittamisen opiskelun pitäisi olla mahdollista ihan kaikille,’’ Kaikkonen lisäsi.

Publiikissa kuultiin myös kaksi musiikkiesitystä. Harpisti Katilyne Roels ilahdutti yleisöä Guillaume Connessonin Toccatalla. Alumnin puheen jälkeen Merve Abdurrahmani ja Chrysa Panagiotopoulou esittivät Haig Yazdjian Bingeolin.

Jean Sibeliuksen rakastettu joululaulu En etsi valtaa, loistoa kuuluu Sibelius-Akatemian publiikin perinteisiin yhteislauluihin, ja se päätti publiikin myös tänä vuonna Merve Abdurrahmanin säestämänä.