Rautatieaseman alikulkutunnelista tuli äänitaideteoksen avulla turvallisempi paikka

Josué Moreno muutti taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Helsingin talvipuutarhan ja rautatieaseman alikulkukäytävän äänitaideteoksiksi.

Urban Sonic Acupuncture on taiteen tekemisen muoto, jolla halutaan vaikuttaa julkisiin kaupunkitiloihin ja niiden tunnelmaan. Tohtorintutkinnossaan espanjalainen säveltäjä, äänitaiteilija Josué Moreno selvitti, kuinka äänellä voidaan vaikuttaa asukkaiden käsityksiin näistä tiloista. 

Morenon tohtorintutkinto koostuu neljästä äänitaideprojektista, jotka hän toteutti vuosina 2016–2021 keskeisissä julkisissa tiloissa Helsingin keskustassa. Moreno muokkasi hienovaraisesti julkisten kaupunkitilojen äänimaisemaa, tarjosi uusia näkökulmia tuttuihin ympäristöihin ja pyrki myös herättämään keskustelua. Hän halusi tutkia, kuinka julkisten kaupunkitilojen ilmapiiriin voidaan vaikuttaa äänen keinoin ja hyödyntämällä esimerkiksi tilojen omia rakenteita ja niille ominaista äänimaisemaa. 

Äänimaisemaa muokkaamalla voidaan parantaa kokemuksia julkisista tiloista 

Tohtorintutkintoon sisältyvät teokset olivat ääni-installaatio In-situ (2016) Helsingin Talvipuutarhassa, museokävely Process of Becoming (2018) Helsingin Design-museossa, ääni-installaatio Tunnel Piece (2020–2021) Helsingin rautatieaseman alikulkukäytävässä ja radiofoninen ääniteos Walk slowly, drift, listen (2021). Morenon mukaan äänimaiseman hienovarainenkin muokkaaminen voi parantaa kokemustamme kaupunkitilasta. 

”Monet kertoivat esimerkiksi tunteneensa kiireisen Rautatieaseman alikulkutunnelin aiempaa turvallisemmaksi Tunnel Piece -teoksen ansiosta. Installaation valaistus ja tasainen äänimaisema toivat myös kokemuksen siitä, että tilasta huolehditaan”, Moreno kertoo. 

Josué Morenon taiteellinen toiminta ulottuu perinteisestä musiikin säveltämisestä elektroakustiseen musiikkiin, live-elektroniikkaan ja ääni-installaatioihin. 

”Taideyliopistosta olen löytänyt valtavan määrän osaamista ja tietoa. Musiikkiteknologian avulla voi luoda prototyyppejä ja erilaisia algoritmein ohjattavia tilanteita, jolloin taiteilija voi keskittyä teoksen identiteettiin. Näen teknologian myös mahdollisuutena edistää intuitiota ja empatiaa”, Moreno kertoo. 

Josué Morenon taiteellinen tohtorintutkinto Urban Sonic Acupuncture: Aural Strategies for the City Space tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 26.8. 2022 klo 12.

Lisätietoja 

Josué Moreno 
josue.moreno.prieto@uniarts.fi 

Tutustu Morenon tohtorintutkinnon taiteellisiin osioihin