Puhallinorkesterinjohdon ammattilaisilla kysyntää työmarkkinoilla

Koulutus Sibelius-Akatemiassa täyttää 20 vuotta.

Pasunisti orkesterissa takaapäin kuvattuna
Pasuuna

Sibelius-Akatemiassa on koulutettu puhallinorkesterinjohdon ammattilaisia jo kaksi vuosikymmentä. Taivalta juhlitaan 4. marraskuuta 2021 juhlaseminaarilla ja konsertilla Laivaston Soittokunnan kanssa. Koulutuksesta valmistuvat työllistyvät pääsääntöisesti hyvin.

Juhlan sankarina pieni mutta aktiivinen ja kansainvälinen koulutusohjelma

Puhallinorkesterinjohdon ammattilaisten koulutus Sibelius-Akatemiassa käynnistyi vuonna 2001 kahdella sivuaineopiskelijalla. Ensimmäinen puhallinorkesterinjohdon lehtoraatti perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin. Tänä päivänä Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutuksessa opiskelee kerrallaan 4–6 pääaineopiskelijaa ja 1–2 sivuaineopiskelijaa. Pääaineena voi opiskella yleistä puhallinorkesterinjohtoa tai valita sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdon. Opiskelijoiden työkaluna on 12–17 hengen harjoitusorkesteri.

Valmistuneilla hyvin kysyntää työmarkkinoilla

Sibelius-Akatemian 20-vuotias puhallinorkesterinjohdon koulutus pyrkii valmistamaan opiskelijat monenlaisiin tehtäviin työkentällä. Yhteistyö Puolustusvoimien ammattiorkesterien ja Helsingin Poliisisoittokunnan kanssa on tiivistä. Opiskelijat vierailevat säännöllisesti osana opintojaan johtamassa Puolustusvoimien sotilassoittokuntia eri puolilla Suomea ja esimerkiksi sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdosta valmistuvat työllistyvät automaattisesti. Myös muut puhallinorkesterinjohdon opiskelijat ovat löytäneet hyvin paikkansa työelämässä monipuolisissa tehtävissä Suomessa ja ulkomailla.

”Harjoittelemme hyvin erilaisten kokoonpanojen kanssa työskentelyä ja monenlaista musiikkia: kapellimestarin pitää tuntea erilaiset orkesterit ja instrumentit ja niiden erityispiirteet. Viime vuosina vaihto-opiskelijat ja etäopetus ovat tuoneet koulutukseemme yhä enemmän myös kansainvälisiä vaikutteita”, kertoo puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen.

Osallistu konserttiin ja tule keskustelemaan suomalaisen puhallinorkesterikentän tulevaisuudesta!

Puhallinorkesterinjohdon koulutuksen 20-vuotisjuhlaa vietetään 4. marraskuuta 2021 Helsingissä.

Puhallinorkesterinjohdon koulutuksen 20-vuotisjuhlaa vietetään 4. marraskuuta 2021 Helsingissä. Kello 18 järjestetään Temppeliaukion kirkossa yhdessä Laivaston Soittokunnan kanssa juhlakonsertti, jossa opiskelijoiden johtamana kuullaan kattaus pohjoismaista puhallinmusiikkia. Solistina esiintyy Sakari Mäkimattila, joka tulkitsee tanskalaisen Launy Gröndahlin pasuunakonserton. Muita konsertissa kuultavia säveltäjiä ovat Jean Sibelius, Harri Ahmas, J.P. Lehto, Egol Hovland ja Hugo Alfvén.

Konserttia ennen klo 15–17 pidetään Sibelius-Akatemian Pohjoisen Rautatiekadun toimipisteen konserttisalissa kaikille avoin juhlaseminaari, jossa keskustellaan suomalaisten puhallinorkesterien tulevaisuudesta. Tilaisuuden isäntänä toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen ja oman näkökulmansa tuovat eri puhallinmusiikin vaikuttajat omilla alustuksillaan.

Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutus pähkinänkuoressa

  • aloitettu vuonna 2001, nykyisin oma koulutusohjelmansa Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmässä
  • valittavissa yleinen puhallinorkesterinjohto tai sotilaskapellimestarinjohdon suuntautumisvaihtoehto
  • sotilaskapellimestarikoulutus käynnistyi vuonna 2005 ja koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Puolustusvoimien kanssa
  • kerrallaan noin 4–6 pääaineopiskelijaa ja 1–2 sivuaineopiskelijaa
  • oma lehtoraatti perustettiin 2011, vastuulehtorina on toiminut Petri Komulainen vuodesta 2016 alkaen

Lisätiedot

Puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen
petri.komulainen@uniarts.fi

Tuottaja Anna Huuskonen
anna.huuskonen@uniarts.fi