Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia

Viulisti Pia Siirala tutkii musiikissaan arktisten alkuperäiskansojen katoavaa henkilölaulun perinnettä, jossa laulamisella ilmennetään jotakuta henkilöä ja ”kutsutaan” hänen henkensä läsnä olevaksi.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkki SibaRecords julkaisee 20. syyskuuta 2022 viulisti Pia Siiralan levyn Henkilölaulua etsimässä. Levyn taustalla ovat Siiralan tekemät kenttämatkat koilliseen Siperiaan, jossa henkilölaulun arkaainen musiikkiperinne vielä elää muun muassa korjakkien ja tšuktšien parissa.

Viulisti Pia Siirala tutkii musiikissaan katoavaa henkilölaulun perinnettä. Se on arktisten alkuperäiskansojen lauluperinne, jossa laulamisella ilmennetään jotakuta henkilöä ja ”kutsutaan” hänen henkensä läsnä olevaksi.

”Henkilölaulut ovat olemukseltaan erilaisia kuin oman kulttuurimme laulut, joilla on yleensä selkeästi määritelty musiikillinen sisältö ja rakenne. Henkilölaulu ei noudata mitään tiettyä muotoa, vaan se perustuu laulajan käsitykseen ja tuntemukseen laulun kohteena olevasta henkilöstä”, Siirala kertoo.

Henkilölaulukulttuurissa lapset saavat syntyessään nimen ohella lahjaksi henkilölaulun. Myöhemmällä iällä lauluja alkaa syntyä omassa päässä spontaanisti, kun ihminen on yksin ajatustensa ja lauluäänensä kanssa. Henkilölaulut ovat jatkuvassa muutoksen tilassa, mistä johtuen toisinnot samasta laulusta usein kuulostavat hyvin erilaisilta. Muuttuvasta luonteesta huolimatta laulut säilyttävät ytimessään jotain olennaista, jonka kulttuurin edustajat tunnistavat.

Kenttämatkoillaan Koillis-Siperiassa Siirala kohtasi perinnelaulajat korjakki Mulingautin ja tšuktši Vukvungan, jotka ovat kumpikin antaneet hänelle lahjaksi henkilölaulun. Niiden pohjalta Siirala pyrkii levyllään löytämään ja luomaan oman laulunsa. Hän eläytyy tundrakansojen rosoiseen lauluun, kuuntelee sen aiheuttamia tuntemuksia ja antaa viulullaan niille musiikillisen hahmon. 

Levytys on osa Siiralan taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellinen tutkimuksensa ”Kuulokulmia” keskittyy koillisen Siperian alkuperäiskansojen, erityisesti tšuktšien musiikkiin. Äänite Henkilölaulua etsimässä julkaistaan sekä CD:nä että digitaalisessa muodossa.

SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta on aloitettu vuonna 2009. Ensimmäiset tuotannot julkaistiin vuonna 2010. Tavoitteenamme on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa Sibelius-Akatemian muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa. SibaRecordsin julkaisuja on toteutettu perinteisinä CD-levyinä, vinyylinä sekä monikanavaisina Super Audio CD -tallenteina. Lisäksi kaikki levymme on julkaistu myös digitaalisesti ja niitä jaellaan maailmanlaajuisesti sekä fyysisinä levyinä että ladattavina ja streamattavina versioina.

Lisätiedot

Pia Siirala
pia.siirala@uniarts.fi