Naismuusikoiden historiaa ja asemaa käsittelevät tutkimuspäivät keräsivät ennätysyleisön verkkoon

Naismuusikot study day esitteli ajankohtaisia tutkimusaiheita musiikkikenttää keskusteluttaneista tasa-arvokysymyksistä.

Kuva: Kitaraa soittava nainen (n. 1900, Helsingin kaupunginmuseo)
Kuva: Kitaraa soittava nainen (n. 1900, Helsingin kaupunginmuseo)

Tiesitkö, että naisoletetut kirkkomuusikot eivät saaneet laulaa jumalanpalveluksessa ennen vuotta 1963? Oletko huomannut, että myös musiikin oppikirjoissa on edelleen sukupuolittunutta ja sukupuolijohdattelevaa opetusmateriaalia? Tammikuun lopulla järjestetyssä Naismuusikot study day -tapahtumassa kuultiin 14 esitelmää, joissa pohdittiin musiikin ja sukupuolen problematiikkaa monipuolisesti muun muassa historiallisten naismuusikoiden, musiikkikoulutuksen sekä musiikin kaanonin näkökulmista. Päivän aikana tutustuttiin sukupuolen, äänenkäytön ja genren suhteisiin, pianomusiikkiin naisnäkökulmasta sekä naisiin rinnallakulkijoina, säveltäjinä, laulajina, oopperan kentillä sekä musiikkikasvatuksen toimijoina.

Alustuksissa tutustuttiin lukuisiin merkittäviin historian säveltäjänaisiin ja muihin musiikkielämän naisvaikuttajiin, kuten esimerkiksi Harmony Sistersin laulajiin, Ingeborg Hymanderiin, Ann-Elise Hannikaiseen, Clara Schumanniin, Margaret Kilpiseen ja Maria Castréniin. Esitelmissä käsiteltiin musiikin ja sukupuolen tematiikkaa muun muassa musiikkikasvatuksen ja -liikunnan, feminististen teorioiden ja oopperatutkimuksen näkökulmista. Esimerkiksi Nina Öhman pureutui alustuksessaan naisoletettujen jazzmuusikoiden varhaishistoriaan Suomessa, kun taas Anna Ramstedt esitelmöi epätasa-arvon rakentumisesta taidemusiikkikulttuurin ihanteissa.

Ohjelmassa oli myös professori Susanna Välimäen keynote-luento historiallisista säveltävistä naisista Suomessa sekä sukupuolta ja tasa-arvoa Suomen musiikkielämässä käsittelevä paneelikeskustelu, johon osallistuvat pianisti Tiina Karakorpi sekä musiikintutkijat Samuli Korkalainen ja Nuppu Koivisto.

Pandemiaolosuhteiden vuoksi tapahtuma järjestettiin kokonaan verkossa. Aiheet kiinnostivat, ja tapahtumaan ilmoittautukin lähes kaksisataa osallistujaa. Keskustelu kävi vilkkaana, ja osallistujat esittivät loppukeskustelussa toiveita siitä, että tapahtumasta tehtäisiin toistuva ja että osallistujista perustettaisiin jonkinlainen verkosto, jonka piirissä tärkeistä aiheista voisi jatkua. Erityisen tärkeänä tulevaisuuden kannalta pidettiin musiikkiesitysten ja luentokonserttien sisällyttämistä ohjelmaan sekä tasa-arvotyötä musiikin (varhais)kasvatuksen alueella.

Naismuusikot -study dayn järjestivät 25.-26.1.2021 yhteistyössä Taideyliopiston Historiafoorumi, Sibelius-Akatemian tohtorikoulut DocMus ja MuTri ja tutkimusyhdistys Suoni ry. Se oli myös Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaa.