Löydä lempilaulusi tekstit uudistuneesta LAURA-tietokannasta

LAURA on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kehittämä ja ylläpitämä klassisen ohjelmiston laulutekstien ja niiden suomennosten tietokanta. Siitä on nyt julkaistu uusi päivitetty versio, joka löytyy osoitteesta laura.uniarts.fi.

LAURAn uudistuksen takana oli tarve uudistaa tietokannan tekniset ratkaisut aiempaa tietoturvallisemmiksi. Käyttäjälle tietokanta näyttäytyy muun muassa parempana käyttöliittymänä. Nyt LAURAsta löytyvät laulujen alkukieliset runot suomennoksineen kokonaisina teksteinä. Niiden lisäksi se sisältää muita lauluihin liittyviä tietoja kuten esimerkiksi opusnumeron, laulusarjan, sävellysvuoden tai esityskokoonpanon.

Tietokanta palvelee laulumusiikin opiskelijoita ja opettajia, konserttijärjestäjiä sekä kaikkia laulumusiikista ja runoudesta kiinnostuneita. Siinä julkaistuja tekijänoikeuden alaisia suomennoksia saa käyttää yksityiskäyttöön sekä opetus- ja tutkimustarkoituksiin. Kunkin suomennoksen kohdalla on maininta siitä, mihin suomennosta voi käyttää, sekä tarvittaessa suomentajan yhteystiedot luvan hankkimiseksi. Laulusuomennoksia on kerätty konserttien käsiohjelmista, runoteoksista ja suomentajilta itseltään, eikä tietokanta olisi mahdollinen ilman suomentajien panosta.

Tietokanta kokoaa suomennokset yhteen paikkaan

Pitkään vireillä ollut laulusuomennosprojekti käynnistyi Sibelius-Akatemiassa vuonna 2002 Sibelius-Akatemian innovaatiokeskuksen ja kirjaston hankkeena. Tavoitteena oli kerätä hajallaan oleva laulusuomennosaineisto ja siirtää se sähköiseen muotoon yleisön saataville. Aineiston julkaiseminen aloitettiin 1800-luvun keskeisestä liedistä, mutta LAURAssa on myös modernin ohjelmiston, vanhan laulumusiikin, kuoromusiikin, kirkkomusiikin sekä ooppera-aarioiden suomennoksia alkuperäisteksteineen.

LAURAsta löytyy tällä hetkellä jo lähes 6000 sävellystä, lähes 4500 runotekstiä ja yli 6000 suomennosta. Anti täydentyy matkan varrella, ja uusia laulusuomennoksia otetaan myös jatkuvasti vastaan.

Lisätietoja

Jos hallussasi on laulusuomennoksia, riimitettyjä tai suorasanaisia, ota yhteyttä!

laura@uniarts.fi