Kuvan Kevät -maisterinäyttely siirtyy syksylle 2020

Kuvan Kevät, Taideyliopiston Kuvataideakatemian näyttelykevään kohokohta siirtyy syksylle 2020. Näyttelyn avajaisia oli tarkoitus juhlistaa Kuvataideakatemian gallerioissa tällä viikolla.

Tyhjässä näyttelytilassä valo heijastuu pinnoilta.
Petri Summanen Exhibition Laboratory näyttelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan heinäkuussa.

Kuvan Kevät -maisterinäyttelyn valmistelut keskeytyivät maaliskuussa, kun Taideyliopisto sulki tilansa ja siirtyi etäopetukseen koronapandemian takia. Näyttelylle löytyi uusi aika syksyn näyttelykalenterista, ja näyttely järjestetään suunnitelmien mukaan 10.10.–8.11.2020 Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36) ja Project Roomissa (Lönnrotinkatu 35) sekä muissa tiloissa. Koronatilanne vaikuttaa luonnollisesti myös näyttelyn ripustukseen, joka täytyy miettiä niin, että esimerkiksi kuulokkeita käyttäviin ääni- ja videoteoksiin tutustuminen on turvallista.

Tilojen sulku tapahtui näyttelyn valmistelujen kannalta huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Kuvataiteen opetus perustuu pitkälti läsnäoloon, ja työskentely vaatii erikoistuneet tilat, laitteet ja työkalut sekä ohjauksen niiden turvalliseen käyttöön.

”Vajaat kaksi kuukautta ennen näyttelyn avajaisia on juuri se ajankohta, jolloin teokset syntyvät”, sanoo taiteen esittämiskäytäntöjen lehtori Sakari Tervo, joka seuraa näyttelyn osallistuvien taiteilijoiden työskentelyä läheltä. Lähes kaikki näyttelyn taiteilijat puolsivat näyttelyn siirtämistä, kun pääsy omiin, akatemian tiloissa sijaitseviin työhuoneisiin ja yhteisiin työpajatiloihin estyi.

Kuvan Kevät on järjestetty nykymuodossaan vuodesta 2009 alkaen, ja valmistuvien kuvataiteilijoiden lopputyönäyttelyiden perinne ulottuu tätäkin pidemmälle suomalaisen taiteen historiaan. Näyttely herättää joka vuosi suurta mielenkiintoa nuorten taiteilijoiden taidetta kohtaan. 

”On ollut hienoa huomata, että olemme pystyneet toimimaan yhdessä siitä huolimatta, että asiat ympärillämme muuttuvat emmekä voi mitenkään hallita tilannetta,” Tervo sanoo. ”Kiinnostavaa on, miten tämä kaikki mahdollisesti näkyy näyttelyyn tulevissa teoksissa.” 

Näyttelyn taiteilijoihin voi jo nyt tutustua näyttelyn verkkosivulla. Myös Kuvan Kevät -blogi päivittyy kevään aikana. Blogiin kirjoittavat maalaustaiteen maisteriopiskelijat Eva Lamppu ja Val Smets, jotka jakavat blogissa ajatuksiaan taiteesta, taiteen opiskelusta ja näyttelyyn valmistautumisesta poikkeusaikana.

Taideyliopiston kaikki tapahtumat on peruttu 30.6. asti. Kevään ja alkukesän peruuntuneet näyttelyt pyritään järjestämään kesä-syyskaudella. Taideyliopisto on pääkaupunkiseudulla merkittävä tapahtumajärjestäjä, ja Kuvataideakatemian kahdessa Helsingin kantakaupungin galleriassa järjestetään vuosittain lähes 30 näyttelyä, jotka esittelevät opiskelijoiden, alumnien ja vierailevien taiteilijoiden teoksia. 

Kuvan Kevät 10.10.–8.11.2020 Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36) ja Project Roomissa (Lönnrotinkatu 35) sekä muissa tiloissa. Mahdollisista muutoksista ilmoitamme erikseen.