Kuva/Tilan näyttelyt keväällä 2023

Tänä keväänä Kuva/Tilassa nähdään runsas ja yllättävä tila-aikataiteen opetusalueen esiintyminen, vertaistuen ja yhdessä oppimisen merkitystä pohtiva kahdeksan omaäänisen taiteilijan näyttely sekä ihmisen luontosuhteen muutosta japanilaisen taiteen ja maiseman kautta käsittelevä näyttely. Kevätkauden päättää odotettu Kuvan Kevät -maisterinäyttely.

Valoisa näyttelytila ja ikkunoiden rivistö.
Petri Summanen Valoisa ja avara Kuva/Tila sijaitsee katutasossa Sörnäisten rantatiellä.

Kuvataideakatemian näyttelykevään avaa tila-aikataiteen opetusalueen näyttely. Kaksiosaiseen näyttelyyn osallistuu runsas joukko tila-ajan opiskelijoita ja henkilökuntaa. Näyttely on avoinna 20.–29.1. ja 10.–19.2., ja näyttelyvaihdon ajan 30.1.–9.2. Kuva/Tila on suljettu. 1990-luvun alkupuolella perustettu tila-aikataiteiden opetusalue keskittyy liikkuvan kuvan ja valokuvan sekä paikka- ja tilannesidonnaisen taiteen opetukseen.

Helmi-maaliskuussa 25.2.–25.3. Kuva/Tilan isossa salissa nähdään teoksia kahdeksalta omaääniseltä taiteilijalta: Toni Elg, Maija Fox, Maija Käyhkö, Pedro Riva, Eero Tiittula, Sakari Vinko, Man Yau ja Xiao Zhiyu. This Coming Together -näyttely tulkitsee monista eri näkökulmista vertaistuen merkitystä, yhdessä oppimista ja yhdessäoloa taidemaailman kontekstissa. Näyttely on ”itsenäinen spin off” Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteistyössä toteuttamalle mentorointiohjelmalle, johon näyttelyn taiteilijat osallistuvat 2021–23.

Kuva/Tilan pienessä näyttelytilassa nähdään tämän vuoden aikana opiskelijoiden yksityisnäyttelyitä ja projekteja. Siltä osin se jatkaa viime syksynä toimintansa päättäneen Lönnrotinkadun Project Room -gallerian linjoilla.

Meri Hallenberg ja Laura Lowe toteuttavat 3.–26.3. pieneen tilaan näyttelyn, joka pohjautuu molempien kiinnostukseen Japanin taidetta ja erityisesti japanilaista maisemaa kohtaan. Näyttelyn taiteilijoille Japani on mielenkiintoinen pienoismalli ihmisen luontosuhteen muutoksista, jossa käsitykset luonnon pyhyydestä ja toisaalta elintilan kannalta tarpeellisesta luonnon hallitsemisesta kohtaavat hätkähdyttävällä tavalla. Näyttelyyn tulee esille Japaniin suuntautuneella tutkimusmatkalla syntyneitä maalauksia ja videoteos.

Kevätkauden päättää tuttuun tapaan odotettu Kuvan Kevät. Tänä keväänä helsinkiläisissä näyttelytiloissa nähdään useammankin näyttelyn verran nuorten taiteilijoiden teoksia laajoissa ryhmänäyttelyissä. Kuvataideakatemian vuosittainen maisterinäyttely esittelee opintojaan viimeistelevien kuvataiteilijoiden taidetta. Runsaslukuisen joukon teokset valtaavat Kuvataideakatemian galleriatilat 6.5.–4.6., ja näyttely levittäytyy myös päärakennus Myllyn muihin tiloihin. 

Kuva/Tila, Sörnäisten rantatie 19, Helsinki. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy.