Kuva/Tila avautuu Sörnäisten kampuksella

Sörnäisiin syntyy vilkas kulttuurikortteli, kun Kuvataideakatemia avaa näyttelytilan Taideyliopiston uudelle Sörnäisten kampukselle. Taideyleisö pääsee tutustumaan Kuva/Tilaan ensi kertaa Kandinäyttelyssä syyskuun lopussa. Gallerian avajaisnäyttely Ebb and Flow järjestetään joulu-tammikuussa.

Valoisa näyttelytila ja ikkunoiden rivistö.
Petri Summanen Valoisa ja avara Kuva/Tila sijaitsee katutasossa Sörnäisten rantatiellä.

Kuvataidetta, tanssia, teatteria – kaikkea tätä on tarjolla Taideyliopiston uudella Sörnäisten kampuksella. Yhden Helsingin perinteikkäimmän ja samalla elävimmän kaupunginosan kulttuuritarjonta vahvistuu entisestään, kun Kuvataideakatemian näyttelyt ja tapahtumat muuttavat syyskuussa uuteen Mylly-rakennukseen Sörnäisten rantatielle.

Kuva/Tila esittelee Taideyliopiston Kuvataideakatemian piirissä syntyvää taidetta, ja taiteilijat ovat akatemian eri koulutusasteiden opiskelijoita sekä tutkijoita, alumneja ja vierailijoita. Kuvataideakatemian yleisöluennot, tapahtumat ja esitykset syventävät ymmärrystämme siitä mitä taide voi olla. Näyttelyihin ja tapahtumiin on aina vapaa pääsy.

Kuva/Tilan ensimmäisenä syksynä kandeja ja avajaisnäyttely Ebb and flow

Yleisö pääsee tutustumaan uuteen näyttelytilaan ensimmäistä kertaa Kandinäyttelyssä 24. syyskuuta alkaen. Mukana on yli kaksikymmentä nuorta, kandiopintojaan viimeistelevää taiteilijaa, ja näyttely onkin hyvä tilaisuus katsastaa, millaista taidetta syntyy Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa juuri nyt.

Taideyliopiston kahden akatemian lähentyminen uudella kampuksella voi tuoda mukanaan ennalta arvaamattomia mahdollisuuksia. Kuva/Tilan avajaisnäyttelyn taiteilijat ovatkin opiskelijoita, tohtoriopiskelijoita ja tutkijoita Kuvataideakatemiasta ja Teatterikorkeakoulusta. Avajaisnäyttely Ebb and flow on esillä 3.12.–30.1.2022, ja näyttelyn teokset rakentuvat vastavalmistuneen rakennuksen tiloissa vaikuttavien ajallisuuksien, tapahtumien ja jännitteiden tarkkailusta. Teokset muodostavat suhteita erilaisiin kehollisiin, inhimillisiin tai muihin kuin inhimillisiin prosesseihin, joilla ei välttämättä ole päämäärää. 

Näyttelykokonaisuus on kehittynyt ja vaikuttunut näyttelyn kuraattorin ja taiteilijoiden tapaamisista ja keskusteluista. Näyttelyn kuratoi nykyesityksen ja -taiteen kuraattori, Kuvataideakatemiassa Praxis-maisteriopintojaan viimeistelevä Riikka Thitz ja taiteilijat ovat Miina Aho, Ramina Habibollah, Taru Happonen, Simo Kellokumpu, J. Koho, Heini Korhonen, Tuomas Laitinen, Tuomas Lehtomaa, Tuure Leppänen, Stephanie Misa, Kristiina Mäenpää, Ellenor Rose Nish, Tuuli Ojala, Jaakko Pallasvuo, Daniel Palpa, Jaakko Pietiläinen, Vincent Roumagnac ja Mira Vornanen.

Project Roomissa maisteriopiskelijoiden näyttelyitä

Project Room -galleria Lönnrotinkadulla keskellä Kampin galleriakeskittymää jatkaa toimintaansa vielä vuoden 2022 puolelle. Project Roomissa nähdään syksyllä tuttuun tapaan maisteriopiskelijoiden näyttelyitä. Syksyn näyttelynpitäjistä moni muistetaan viime kevään Kuvan Kevät -maisterinäyttelystä, ja syksyllä he syventävät projektejaan.

Syyskuussa palataan vielä kesän tunnelmiin, kun 12. syyskuuta asti Project Roomissa jatkuu Jenni Niskalan Summer Diary -näyttely, joka sisältää merkintöjä ja havaintoja kesästä, taidegrafiikan prosessista ja painamisessa käytettyjen välineiden jättämien jälkien rakenteista. Näyttelyajan jakaa Xiao Zhiyu, jonka teokset muuntavat näyttelytilan hypoteettiseksi kirjastoksi.

Syksyn aikana näyttelyissä perehdytään myös Project Roomin rakennuksen sotienaikaiseen historiaan, maalauksen käsitteellisyyteen ja materiaalisuuteen sekä kehollisuuteen taidegrafiikan työskentelyprosessissa. Syyskauden muita taiteilijoita ovat Miina Aho, Riikka Anttonen, Anna Bredenberg, Paola Fernanda Guzman Figueroa, Essi Immonen, Natalie Hamada, Sjors Hoogerdijk, Shirin Hotta, Teresa Kari, Zagros Manuchar, Pavel Rotts ja Nils Titus.

Tapahtumat ja yleisöluennot

Kuva/Tilassa samoin kuin muualla Kuvataideakatemian Mylly-rakennuksessa järjestetään yleisöluentoja ja -tapahtumia. Seuraa tapahtumakalenteria!

KuvAn Tutkimuspäivät järjestetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Kalentereihin voi siis jo nyt varata päivien ajankohdaksi 13.–15.12.2021. Tutkimuspäivillä kohtaavat Kuvataideakatemian tutkijat ja tohtorikoulutettavat ja heidän kutsumansa taiteilijat ja tutkijat niin Suomesta kuin maailmalta. Lisätietoa kaikille avoimista Tutkimuspäivien aiheista ja tämän vuoden tapahtuman toteutustavasta julkaistaan syksyn mittaan päivien verkkosivuilla.

Tulethan näyttelyihin ja tapahtumiin terveenä

Noudatamme edelleen viranomaisten ajankohtaisia turvallisuusohjeita koronaviruksen torjunnassa ja rajoitamme kävijämääriä tarvittaessa. Tilanne kannatta tarkistaa verkkosivuilta ennen näyttelyvierailua.

Tervetuloa näyttelyihin!

Kuva/Tila, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki
Project Room, Lönnrotinkatu 35, 00180 Helsinki

Avoinna ti–su 11–18, suljettu maanantaisin ja ripustusten aikana. Vapaa pääsy.
kuvatila.uniarts.fi