Klassinen kitaransoitto pitää pintansa musiikin opiskelijoiden keskuudessa – myös soittajien sukupuolijakauma tasoittumassa

Kitaransoiton opetuksen ajankohtaisiin kysymyksiin pureudutaan Sibelius-Akatemian järjestämässä konferenssissa helmikuussa.

Kitaran suosio on viime vuosina pysynyt korkealla muiden klassisten instrumenttien joukossa, ehkä jopa kasvanut verrattuna moneen muuhun perinteiseen soittimeen. Klassinen kitara taipuu moneen tyylilajiin, ja sille tarjolla oleva ohjelmisto ulottuu aina renessanssitansseista ja kansallisromantiikan miniatyyreistä tiukan postmodernistisiin teoksiin ja populäärikulttuurin hittisovituksiin. Myös kitaran opiskelijoiden ja harrastajien sukupuolijakauma on tasoittumassa: suurin osa kitaransoittajista on edelleen poikia, mutta tilanne tasapainottuu jatkuvasti. Yksi helmikuun alussa Sibelius-Akatemiassa järjestettävän kitarapedagogisen konferenssin pääteemoista on näissäveltäjien kitaratuotanto.

”Kitarakentän maskuliininen ylivalta horjuu koko ajan ­enemmän – ja hyvä näin! Käsittelemme konferenssissamme laajemminkin sukupuolijakauman luomia jännitteitä, seurauksia ja taustoja kitaramusiikin historiassa. Opiskelijoidemme konsertissa tuodaan esille joitakin suotta vähemmän tunnetuiksi jääneitä näissäveltäjien teoksia”, kuvailee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kitarapedagogiikan lehtori Andrzej Wilkus.

Lavalle suomalaisia kitaran huippunimiä, ammattiopiskelijoita ja nuoria harrastajia

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kitaransoiton pedagogiikan konferenssi 3.–5. helmikuuta 2023 esittelee kitaraharrastusta erityisesti sen alkutaipaleen näkökulmasta, unohtamatta ammatillista ja elinikäistä oppimista koskevia aiheita. Työpajoissa ja luennoilla Mari Mäntylä, Franciszek Wieczorek ja Yvonne Frye paneutuvat soittoergonomian ja laulullisen ilmaisun haasteisiin sekä musikaaliseen lahjakkuuteen. Eva Beneke analysoi kitaramusiikin historiaa naissäveltäjien näkökulmasta ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus esittäytyy lehtori, kitarataiteilija Ismo Eskelisen avoimella mestarikurssilla.

Musiikkitalossa järjestettävässä tapahtumassa kuullaan lisäksi neljä konserttia. Nuoret nykysäveltäjät Markku Klami ja Ilkka Hammo tuovat kuultavaksi uutta kitaramusiikkia ja Sibelius-Akatemian kitaransoiton opiskelijat esittäytyvät omassa konsertissaan. Päätöspäivänä 5. helmikuuta 100 nuorta kitaristia pääkaupunkiseudun musiikkiopistoista valtaavat lavan erityyppisissä ja erikokoisissa kokoonpanoissa. Tapahtuma huipentuu kansainvälistä opettaja- ja taiteilijauraa luovan Otto Tolosen resitaaliin, jossa kuullaan musiikkia niin sähkö- kuin akustiselle kitaralle. Ennen konserttia Tolonen keskustelee säveltäjä Oliver Korten kanssa Korten teoksesta Strange Encounters sekä Fausto Romitellin sähkökitarateoksesta Trash TV Trance.

Lisätiedot

Andrzej Wilkus
Kitaransoiton lehtori, kitarapedagogiikan vastuuopettaja
andrzej.wilkus@uniarts.fi