Josué Morenon radiofoninen teos kutsuu uudenlaiseen aistikokemukseen

Walk slowly, drift, listen -teoksen logo

Yleisradion Josué Morenolta tilaama radiofoninen teoskokonaisuus Walk slowly, drift, listen tarkastelee aistien sitoutumista kuuntelijan ympäristöön. Teos tarkastelee erilaisia läsnäolon tapoja käyttäen ääntä tilaan sopeutumisen keinona sekä aisteja ja elämänkokemusta vaeltamisen välineenä riippumatta paikasta tai tilanteesta, jossa kuuntelija on.

Walk slowly, drift, listen koostuu yhdeksästä havainnointiharjoituksesta, joita ohjaa ihmisääni. Harjoituksia tukevat äänimaisemat, jotka on räätälöity siten, että ne muokkautuvat ja auttavat keskittymään kunkin yksittäisen jakson näkökulmiin. Teoksen voi kuunnella yhtenä kokonaisuutena tai erillisinä jaksoina.

Josué Moreno valmistelee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Siinä hän tarkastelee sitä, miten erilaiset äänelliset ”painepisteet” voivat vaikuttaa siihen, miten koemme jokapäiväisiä tilojamme. Moreno on myös taiteilija 2020–2021 Helsingin Rautatieasemalla koetun Tunnel piece -installaation takana. Walk slofly, drift, listen on Morenon tutkinnon neljäs ja viimeinen taiteellinen osio. Hänen mukaansa kaupunkilaiset ovat aistiensa näkökulmasta hyvin irrallisia ympäristöstään ja eristävät kuuloaistinsa ympäristöstään muun muassa kuulokkeita käyttämällä.

”Elämämme on niin kiireistä, ettemme usein havaitse ympäristömme hienovaraisia tunnelmanmuutoksia. Huomasin, että radiofonia ilmaisukeinona auttaa minua tarjoamaan kuuntelijalle aistikokemuksen riippumatta siitä, missä hän on tai mitä hän tekee”, Moreno kertoo.

Walk slowly, drift, listen kuullaan Yleisradion Ääniversumi-ohjelmassa 24.5. klo 22.05. Ääniversumi on Yleisradion Yle Radio 1 -kanavalla kuultava akustista taidetta ja radiofoniaa esittelevä ohjelma.

Lisätietoja

Josué Moreno
josue.moreno.prieto@uniarts.fi

Walk slowly, drift, listen

Sävellys, idea ja käsikirjoitus: Josué Moreno

Käännökset

  • Suomi: Charlotta Hagfors
  • Ruotsi: Kristian Thulesius
  • Venäjä: Anna Taeva
  • Espanja: Josué Moreno
  • Englannin kielen ohjeistus: Kati Åberg

Voiceover

  • Suomi ja englanti: Charlotta Hagfors
  • Ruotsi: Kristian Thulesius
  • Venäjä: Elena Spirina
  • Espanja: Ana Parra

Tuottaja: Soila Valkama/Yleisradio