Hei hei Exhibition Laboratory – gallerian viimeinen kevät esittelee taidegrafiikan nykyolemusta ja maisteriopiskelijoiden projekteja

Katsaus taidegrafiikan nykytilaan, maisteriopiskelijoiden projekteja ja tietysti kevätkauden päättävä Kuvan Kevät on luvassa tänä keväänä Kuvataideakatemian gallerioissa.

Lauri Tiaisen ja Sari Majanderin taideteokset.
Lauri Tiasen ja Sari Majanderin teoksia nähdään vuoden aluksi Project Roomissa.

Monipuolisen näyttelykevään päätteeksi nähtävään Kuvan Kevääseen päättyy samalla yksi aikakausi, kun näyttelyn jälkeen sanomme heipat Merikorttelin galleriatilalle seitsemän vaiheikkaan vuoden jälkeen. 

Näyttelyt siirtyvät syksyllä uuteen galleriaan Taideyliopiston uudisrakennuksessa, ja saman katon alle Sörnäisten rantatielle muuttaa myös Kuvataideakatemian opetus. Project Roomin näyttelytoiminta osana Kampin galleriakeskittymää jatkuu.

Koronapandemiasta johtuen joudumme rajoittamaan näyttelyiden kävijämääriä. Tilanne elää, kuten tiedämme, joten ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa verkkosivultamme, samoin kuin ohjeet turvalliseen näyttelyvierailuun. 

Exhibition Laboratoryn viimeinen kevät: moninaisia materiaaleja ja työtapoja

Mitä taidegrafiikan piirissä tapahtuu juuri nyt? Kevätkauden ensimmäinen näyttely, Taidegrafiikan tapa olla – materiality, collaboration and agency, tarkastelee taidegrafiikan olemusta sekä uusia, taiteenalan näkökulmasta olennaisia ja ajankohtaisia teemoja. 15.1.–7.2. avoinna olevan näyttelyn lähes 40 taiteilijaa ovat taidegrafiikan opiskelijoita ja alumneja. Näyttelyn teemoihin syvennytään edelleen kaikille avoimessa symposiumissa 6. helmikuuta. 

Ajankohtaiset teemat nykytaidegrafiikassa, materiaalilähtöisyys ja yhdessä työskentely, esiintyvät installaatiossa Devotions upon emergent Occasions, joka perustuu runoilija ja saarnaaja John Donnen samannimiseen, inhimillistä kärsimystä kuvaavaan kirjaan vuodelta 1624. Koronapandemian seurauksena Donne on palannut ajankohtaiseksi hahmoksi, jonka tekstejä siteerataan tilanteen kuvana. Työryhmän jäsenet ovat reagoineet Donnen päiväkirjamaiseen tekstiin kuvilla, taiteilijakirjalla ja ääniteoksella.

Toinen näyttelyn yhteistyöteoksista, Freedom of the press muistelee näyttelyä, joka peruuntui äkistikoronasulun seurauksena. Näyttelyn aikana tehdään myös ”hitaita selfieitä” taidegrafiikan menetelmin, ja lisäksi näyttelyn teemat esiintyvät eri tavoin yksittäisten taiteilijoiden teoksissa. 

Helmi-maaliskuussa Exhibition Laboratoryssa nähdään peräkkäin kaksi näyttelyä, jotka esittelevät maisteriopiskelijoiden itsenäisiä teoskokonaisuuksia. Helmikuussa avautuvaan näyttelyyn osallistuvat Miia Autio, Einari Hyvönen, Mikko Paakkonen, Jenni Rahkonen ja Anne Roininen. Teokset ovat materiaalilähtöisiä ja työskentelytavat ilmaisuvälineen käyttöä uudistavia, oli sitten kyseessä maalaus, valokuva tai vaikka grafiikka. 

Jälkimmäisessä, 19. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä maisteriopiskelijoiden teoskokonaisuudet kartoittavat eri tavoin maalaustaiteen uudistuvaa luonnetta. Voimme huomata, miten nykymaalaus leviää kankaalta ja ulos kehyksistä lattialle ja objekteiksi tilaan ja miten monenlaiset materiaalit päätyvät teoksiin. Teoksiaan esittelevät Henna Aho, Tuomas Holst, Verna Joki, Maaria Jokimies ja Sakari Vinko.

Viimeinen näyttely Merikorttelin näyttelytilassa on kevään kohokohta Kuvan Kevät, joka valtaa galleriat 5.5.–30.5. Maisterinäyttelyn 46 opintojaan viimeistelevän opiskelijan teokset levittäytyvät Exhibition Laboratoryn, Project Roomin sekä näyttelyn käyttöön varatun lisätilan lisäksi yllättäviinkin julkisiin tiloihin korkealla katolla, netissä ja muualla.

Project Roomissa laskoksia, hetkellisyyttä ja kevään valoa

Lönnrotinkadun Project Roomissa nähdään Kuvan Kevään lisäksi opintojaan viimeistelevien maisterien opinnäytenäyttelyitä. Kevätkauden jokaisen näyttelyajan jakaa kaksi tai kolme opiskelijaa, jotka toteuttavat omat teoskokonaisuutensa, ja luvassa on monipuolisia ja kiinnostavia yhdistelmiä. Näyttelyissä perinteiseksi mielletyt työskentelytavat päivittyvät raikkaasti.

Sari Majanderin laskostuvat printit ja Lauri Tiaisen öljyvärimaalaukset avaavat kevätkauden. Helmi-maaliskuun näyttelyssä päivien jo hiukan pidentyessä taidegraafikko Aura Kotkavirta lähestyy teoksillaan toiseutta, hetkellisyyttä ja ikuisuutta ja Emilia Tanner puolestaan valoa. Muita kevään taiteilijoita ovat Anita Matveinen ja Kerttu Saali sekä Timo Aho, Sampsa Pirtola ja Nora Sederlöf. 

Tulethan näyttelyihin terveenä!

Kevät on täynnä hienoja näyttelyitä ja tapahtumia ja toivommekin, että saat nauttia niistä ilman ylimääräistä huolta. Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja noudatamme viranomaisten ohjeita. Näyttelyiden avajaisia emme toistaiseksi järjestä, ja rajoitamme myös näyttelyiden ja tapahtumien osallistujamääriä. Lue lisää turvallisesta näyttelyvierailusta verkkosivuiltamme.

Tervetuloa näyttelyihin!

Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki

Project Room
Lönnrotinkatu 35, 00180 Helsinki

Tarkista aukioloajat näyttelyn verkkosivulta. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Lue näyttelytilojen saavutettavuudesta verkkosivuiltamme.