Finlandia Hall Rotaryklubi ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia yhteistyöhön – 15 000 euron arvojousi nuorelle taiteilijalle

”Jos opiskelijalla on mahdollisuus saada hyvä instrumentti käsiinsä vaikka vähäksikin aikaa, se voi avata aivan uudenlaisia maailmoja”

Husson-Mariet -sellonjousen

Finlandia Hall Rotaryklubi ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia aloittavat uudenlaisen yhteistyön. Finlandia Hall Rotaryklubi tukee uransa alussa olevia nuoria muusikoita luovuttamalla Husson-Mariet -sellonjousen Sibelius-Akatemian käyttöön vuodesta 2020 lähtien. Jousen saa käyttöönsä vuorollaan yksi Sibelius-Akatemian valitsema nuori lahjakas sellonsoiton opiskelija.  

Husson-Mariet -sellonjousen on rakentanut ranskalainen Auguste Husson (1870-1929). Sei on tiettävästi rakennettu Lyonissa 1920-luvun alussa. Hussonit olivat suuri soitinrakentajasuku. He olivat myös tärkeä osa ranskalaista kuuluisien jousisoitinten rakentajien koulukuntaa, jonka tunnetuimpia nimiä olivat Vuillame, Vigneron ja Lamy.  

”Jousi tällaisena yhteistyönä on hieno valinta. Usein tällaisessa yhteydessä puhutaan nimenomaan instrumenteista, mutta jousi on itse asiassa se, millä musiikki tehdään. Sen avulla annetaan fraaseille pitkää linjaa tai tuodaan terävyyttä nopeisiin kuvioihin. Tehtäväni oli oikeastaan arvioida, onko tämä jousi sellainen, että se palvelee mahdollisimman monenlaisia käyttäjiä ja monenlaista ohjelmistoa”, toteaa jousen valinnassa yhtenä asiantuntijana toiminut sellotaiteilija Seppo Kimanen

Ensimmäiseksi Husson-Mariet -jousen sai käyttöönsä Sibelius-Akatemian kandidaattivaiheen opiskelija Leonardo Chiodo.

”Pidän tästä jousesta, sillä se ei ole vain yhden soittotyylin tai yhdenlaisen tekstuurin jousi vaan sopii hyvin erilaisiin tulkinnallisiin ääripäihin. Tällaisesta arvoesineestä on pidettävä hyvää huolta ja sitä kannattaa käyttää harkiten”, Chiodo kertoo.

Leonardo Chiodo soittaa
Leonardo Chiodo soitti luovutustilaisuudessa Sarabande-osan J.S. Bachin 1.soolosellosarjasta.

Laadukas työkalu on keskeinen myös taiteilijana kehittymiselle 

Kestävä, korkealaatuinen soitin tai jousi voi edistää muusikon kehitystä merkittävästi. Arvoinstrumenttien ja -jousten hinnat ovat kuitenkin ovat karanneet sekä opiskelijoiden että monien ammattilaisten ulottumattomiin. Sibelius-Akatemialla on hallussaan useita instrumentteja ja jousia, joita opiskelijat voivat lainata käyttöönsä opiskeluaikanaan. Soitinlainaustoiminnalla onkin jo pitkät perinteet. Sen tuella on voitu tarjota opiskelijoille laadukkaat työkalut, joilla hioa osaamistaan huippuunsa. Monet Sibelius-Akatemian menestyksekkäät alumnit ovatkin saaneet opiskeluaikanaan käyttöönsä arvosoittimen tai jousen yliopiston kautta.  

”Soitinten ja jousien laina-aika on keskimäärin kaksi vuotta. Jos opiskelijalla on mahdollisuus saada hyvä instrumentti käsiinsä vaikka vähäksikin aikaa, se voi avata aivan uudenlaisia maailmoja”, toteaa Sibelius-Akatemian jousten aineryhmän johtaja Päivi Arjas.

Finlandia Hall Rotaryklubi luovutti jousen Taideyliopiston Sibelius-Akatemialle Finlandia-talossa 3. syyskuuta. Rotary-yhteisö on yksi maailman merkittävimpiä hyväntekeväisyysjärjestöjä. Se pyrkii vaikuttamaan sekä maailmanlaajuisesti että lähiympäristössään tavoilla, joiden seuraukset kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Arvoinstrumentin -tai jousen lahjoituksen vaikutukset ulottuvatkin kauas. 

”Me kenties näemme tämän jousen arvoesineenä, mutta muusikolle se on työkalu, joka saattaa olla soittajan kädessä tuhansia tunteja vuodessa. Jos kaikki menee hyvin, tämä 100-vuotias jousi edistää sellonsoiton opiskelua kymmenien opiskelijoiden hyppysissä vielä seuraavatkin sata vuotta. Jäämme innoissamme seuraamaan jousen matkaa tästä eteenpäin”, kertoo jousiprojektia koordinoinut rotari Helena Ahonen. 

Katso MTV3 Uutisaamun vierailu luovutustilaisuudessa