EU:n Nuoriso-orkesteri ja Sibelius-Akatemian nuoret muusikot orkesteriresidenssissä Helsingissä

Kaikista EU:n jäsenvaltiosta valitut 95 nuorta EU:n Nuoriso-orkesterin soittajaa työskentelevät huhtikuussa yhdessä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoiden kanssa.

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus on tehnyt yhteistyötä orkesterin kanssa jo 20 vuotta. Työryhmissä toteutetaan Euroopan uusimpia yhteisömusiikkikasvatuksen menetelmiä.

Sibelius-Akatemia on ollut EU:n Nuoriso-orkesteri EUYO:n kansallinen yhteistyökumppani Suomen Euroopan unioniin vuonna 1995 liittymisestä saakka. EU:n tunnuslause ”Moninaisuudessaan yhtenäinen” kuvaa Euroopan kansojen rauhan ja yhteistyön tärkeyttä. EU:n Nuoriso-orkesteri edistää näitä arvoja yhdessä kumppanien ja yleisöjen kanssa Euroopassa ja kiertueillaan muualla maailmassa.

EUYO:n Suomen ensimmäisen orkesteriresidenssin aikana EUYO:n ja Sibelius Akatemian nuoret soittajat tapaavat toisensa ensin 1. huhtikuuta epävirallisessa iltatilaisuudessa ja sen jälkeen yhteisesityksissä lauantaina 2.4. Musiikkitalossa, Helsingissä.

Europe Side by Side -konsertti Musiikkitalossa lauantaina 2.4.

Aamupäivän harjoitusten jälkeen EUYO:n, Sibelius-Akatemian nuorisokouutuksen ja Tempo Oulu Orkesterin muusikot kokoontuvat Europe Side by Side -konserttiin Musiikkitalon Sonore-salin lavalle klo 16.30. Orkesterit esittävät kapellimestari Taavi Oramon kanssa Ludwig van Beethovenin sinfoniasta nro 9 veljeyden ja rauhan julistuksen Oodi ilolle sekä Toivo Kuulan Eteläpohjalaisesta sarjasta No.1 Pirun polskan ja ruotsalaisen nykysäveltäjän Andrea Tarrodin kappaleen Camelopardalis. Lopuksi esitetaan Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus, Konsertto linnuille ja orkesterille, op. 61. Tapahtuma on myös esimerkki EUYO:n innovatiivisesta musiikkikasvatustyöstä.

Rauha Euroopalle -konsertti Musiikkitalossa sunnuntaina 3.4.

Rautavaaran Cantus arcticus avaa myös 3. huhtikuuta Musiikkitalon pääsalissa Rauha Euroopalle -konsertin, joka on osana eri puolilla Eurooppaa, Itämereltä Välimerelle ja Itä-Euroopasta Pohjanmerelle järjestettävistä konserteista, jotka on omistettu Euroopan rauhalle ja väkivallan uhreille.

EUYO:lla on pitkät perinteet rauhankonserttien esittämisessä, ja viimeaikaisia tapahtumia ovat olleet muun muassa 1. maailmansodan päättymisen 100-vuotispäivän muistopäivä maailman johtajien läsnä ollessa Pariisissa vuonna 2018 ja rauhan konsertit Berliinissä vuosina 2014 ja 2019.