Esitelmäkutsu IV Pianonsoiton historia Suomessa -symposiumiin 20.3.2021

Sormet pianon koskettimi

Ensimmäinen Pianonsoiton historia Suomessa -symposiumi pidettiin lokakuussa 2014 ja toinen lokakuussa 2016, jolloin myös ilmestyi ensimmäisen symposiumin esitelmistä laadittu julkaisu Kartanoista kaikkien soittimeksi – Pianonsoiton historiaa Suomessa (DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 8). 

Toisen symposiumin esitelmistä laadittu antologia Kartanoista kaikkien soittimeksi II – Pianonsoiton historiaa Suomessa (DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 13) julkaistiin lokakuussa 2019. 

Kolmas symposiumi pidettiin lokakuussa 2018, ja myös sen pohjalta on tekeillä antologia, joka ilmestyy keväällä 2021.

Maaliskuussa 2021 järjestettävä neljäs symposiumi pureutuu edeltäjiensä tavoin suomalaisen klaveerisoiton kulttuuriin, taustaan, käytäntöihin ja soivaanperinteeseen, mutta entistä laajemmin.

Tavoittelemme vuoropuhelua ja genrerajojen ylittämistä: symposium on avoin kaikkien musiikinlajien edustajille, ja kosketinsoittimilla tarkoitamme pianon lisäksi urkuja, cembaloa, harmonia sekä harvinaisempia kosketinsoittimia. Ainoa rajauksemme liittyy historialliseen näkökulmaan, jota esitelmiltä toivomme: suomalaisen ja kansainvälisen musiikkikulttuurin kohtaaminen ja vuorovaikutus on teema, jota toivomme mahdollisimman monen esitelmän osaltaan valottavan. Tarkoituksena on kartoittaa aiheen parissa tehtävää tutkimusta ja saattaa yhteen niin tutkijoita ja pedagogeja kuin esiintyviä taiteilijoita ja opiskelijoita.

Mahdollisia aihepiirejä ovat esimerkiksi:

  • Ulkomaiset muusikot Suomessa
  • Suomalaiset muusikot ulkomailla
  • Konserttien ohjelmistot
  • Suomalaiset kamari- ja lied-pianistit
  • Piano/muut kosketinsoittimet suomalaisessa jazzympäristössä ja populaarimusiikissa
  • Soitonopetuksen muuttuvat käytännöt 
  • Suomalaiset pianoäänitteet
  • Pianokilpailujen merkitys Suomen musiikkielämässä 

Symposiumin järjestää DocMus-tohtorikoulu. Esitelmistä kootaan vertaisarvioitu julkaisu.

Esitelmän pituus on 20–25 minuuttia. Lähetä ehdotuksesi esitelmäksi  (abstraktin pituus enintään 150 sanaa) viimeistään 15.12.2020 osoitteeseen markus.kuikka@uniarts.fi. Liitä mukaan yhteystietosi.

Hyväksymisestä ilmoitetaan viimeistään 31.1.2021.

Tiedustelut

markus.mantere@uniarts.fi tai 040 710 4339
markus.kuikka@uniarts.fi   tai 040 557 1812