Arts Management -maisteriohjelmassa pilotoitiin avoimen väylää – kokemukset erittäin myönteisiä

Avoimen väylä on käytössä myös kevään 2022 haussa.

Opiskelijoita salissa. Kuva: Veikko Kähkönen

Taideyliopiston Arts Management, Society and Creative Entrepreneurship -maisteriohjelmaan oli keväällä 2021 ensimmäistä kertaa mahdollista hakea opiskelijaksi avoimen väylää pitkin. Avoimella väylällä tarkoitetaan sitä, että ohjelman opiskelijaksi voi pyrkiä suorittamalla etukäteen tarvittavan määrän alan opintoja avoimessa yliopistossa. 

Arts Management, Society and Creative Entrepreneurship -ohjelmaan haki 16 opiskelijaa avoimen väylää pitkin. Heistä viisi valittiin opiskelijoiksi. Alun perin avoimen väylän sisäänottomääräksi oli määritelty vain kolme opiskelijaa, mutta maisteriohjelman sisäänottomäärä nostettiin rehtorin päätöksellä 15:stä 17:ään juuri hakijoiden hyvän tason vuoksi.  

“Valintaraati näki hakijoiden tason erittäin korkeaksi”, kertoo ohjelman professori Toni-Matti Karjalainen. 

Avoimen väylää pitkin opiskelijaksi hakevat pääsevät suoraan valintojen “kakkosvaiheeseen”, eli soveltuvuuskokeeseen, joka koostuu englanninkielisistä haastattelusta ja kirjallisesta kokeesta. Väylähakijoiden kirjallinen koe on suppeampi kuin muilla hakijoilla, sillä heillä on jo avoimen yliopiston opintoja taustalla.  

Yksi avoimen väylää pitkin hakeneista oli teatterialalla tuottajana ja yrittäjänä työskentelevä Kristina Vahvaselkä.  

“Valmistuin aikanaan musiikkiteatteri-ilmaisun ohjaajaksi, minkä jälkeen tein näyttelijän töitä Vaasan Kaupunginteatterissa ja freelancerina. Viime vuosina olen siirtynyt työskentelemään erityisesti tuottajana, vaikka minulla ei ole siihen koulutusta”, Vahvaselkä kertoo.  

Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot taidehallinnosta ja yrittäjyydestä vahvistivat Vahvaselän päätöstä hakea maisteriohjelmaan tutkinto-opiskelijaksi. Syksyllä alkavia opintoja hän odottaa innolla, vaikka korona on siirtänyt syksylle myös työprojekteja, joiden olisi pitänyt toteutua jo viime syksynä tai tänä keväänä.  

Avoimen väylä käytössä myös keväällä 2022 

Kokemukset avoimen yliopiston väylästä ovat erittäin positiivisia. Siksi avoimen väylä on käytössä Arts Management, Society and Creative Entrepreneurship -maisteriohjelmaan myös ensi keväänä. 

Hakeakseen maisteriohjelmaan avointa väylää ensi keväänä hakijalla tulee olla suoritettuna vähintään 20 opintopisteen verran väyläopintoja kevätlukukauden 2022 loppuun mennessä. Lisäksi hakijan tulee täyttää muut maisteriohjelman hakuehdot. 

“Syksyn avoimen yliopiston tarjonnassa on runsaasti opintoja, jotka soveltuvat myös Arts management -ohjelman väyläopinnoiksi, esimerkiksi erittäin suosittu luovan liiketoiminnan opintokokonaisuus. Lisäksi avoimen yliopiston opiskelijoille on varattu kiintiöpaikkoja useille Arts managementin omille kursseille”, vinkkaa erikoissuunnittelija Mari Karjalainen Taideyliopiston Avoimelta kampukselta.  

Syksyn 2021 avoimen yliopiston tarjontaan voit tutustua Avoimen kampuksen kurssikalenterissa.