Akatemiatutkijan rahoitus Taideyliopiston kahdelle tutkijalle

Suomen Akatemia on myöntänyt viisivuotisen akatemiatutkijan rahoituksen Samir Bhowmikille ja Guadalupe López Íñiguezille.

Tänä keväänä Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) myönsi rahoituksen 23 uudelle akatemiatutkijalle. Akatemiatutkijarahoituksella tuetaan tutkijanuran keskivaiheessa olevia lahjakkaita tutkijoita.

Kuvataideakatemian tutkija Sami Bhowmik sai rahoituksen hankkeelleen ”Terra-Performing: Unfolding Extractivism by Intelligent Performance Research”. Sibelius-Akatemian tutkijatohtori Guadalupe López Íñiguez sai puolestaan rahoituksen hankkeelleen ”Välittämisen politiikka musiikillisesti lahjakkaiden lasten ammatillisessa koulutuksessa”.

Rahoituspäätöksissä huomioitiin erityisesti sellaiset akatemiatutkijat, joiden tutkimussuunnitelmassa korkea laatu yhdistyy vahvaan akateemiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja tieteen uudistumiseen.

Toimikunta käyttää akatemiatutkijoiden rahoitukseen noin 10 miljoonaa euroa. Rahoituskausi on viisivuotinen.

Akatemiatutkijahakemuksista rahoitettiin nyt lähes 12 prosenttia hakemuksista. Osa päätöksistä tehdään myöhemmin Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteyksiin liittyvien selvitysten takia. Rahoitetuista akatemiatutkijoista noin 70 prosenttia on naisia, ja hakijoista heitä oli 61 prosenttia.

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja, professori Petri Karosen mukaan akatemiatutkijan rahoitusmuodolla tuetaan etevimpien tutkijoiden pätevöitymistä professoritasoisiin tutkijatehtäviin.