Äänimaisemakävely juhlistaa Sibelius-Akatemian 30-vuotista taivalta Seinäjoella

Feel Seinäjoki on käveltävä kuulokekonsertti Seinäjoen ydinkeskustassa. Musiikki ja äänitaide soivat ja muuttuvat reitillä liikkuessa.

Älypuhelin ja kuulokkeet
Jenni Latva

Taideyliopisto haluaa juhlistaa Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön 30-vuotista taivalta, mutta koronan tuomat rajoitukset toivat omat rajoitteensa yleisötilaisuuksien järjestämiselle. ”Pohdimme sitä, miten kokea musiikkia turvallisesti, mutta kuitenkin elämyksellisesti? Ja millainen teos voisi tavoittaa mahdollisimman monta kuulijaa?” toteaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön päällikkö Mika Virkkala ja jatkaa: ”Näin ajatus kävellen kierrettävästä äänimaisemareitistä syntyi. Sen kokeminen ei ole aikaan sidottu, ainoastaan paikkaan.”

Feel Seinäjoki on paikkasidonnainen ääniteos, joka muuntuu kuulijan liikkuessa. Äänimaisemakävely on joka kerralla erilainen, koska äänen lisäksi havaitsemme ja huomioimme myös ympäristöämme. Näin kokemus äänimaisemasta muuttuu esimerkiksi vuorokauden-, vuodenaikojen ja säätilojen myötä. Kokonaisuus ei ole kertakäyttöinen vaan alati muuttuva ja eri tavoin koettava.

Eteläpohjalaiset äänen ja musiikin ammattilaiset ovat luoneet jokaisen yksittäisen teoksen sointipaikkansa inspiroimana. Reitin varrelle ääniteoksia ovat tehneet; teatteritaiteilija Natalil Lintala, haitaristi Jonna Pirttijoki, trumpetisti Jaakko Salminen ja lyömäsoittaja Teemu Vuorela. Taustalla soi Mikko Haapojan säveltämä keskustan kuulokuvaa laajentava äänimaisema, joka on teos jo itsessään. Haapojan käsialaa on myös teoksen web- ja äänisuunnittelu. Sami Silén on äänittänyt ja miksannut äänimaisemakävelyn musiikin ja spoken word osuudet. Tarkemmat tiedot teoksista ja tekijöistä Feel Seinäjoen verkkosivulta.

Feel Seinäjoki -äänimaisemakävely löytyy osoitteesta: www.feelseinajoki.info. Se on parhaiten koettavissa paikan päällä älypuhelimesta kuulokkeiden kautta, mutta teoksen voi kuunnella myös etänä. Helpoiten äänimaisemareitille löytää Seinäjoen Keskustorilta. Teos on verkossa vuoden 2021 loppuun.

Lisätiedot:

Jenni Latva, asiantuntija
jenni.latva@uniarts.fi, puh. 040 710 4371