Viikon alumni Lauri Sallinen: Ota aikaa oppimiselle

Lauri Sallinen on suomalainen klarinetisti, joka valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2009 opiskeltuaan Sibelius-Akatemiassa sekä Manhattan School of Musicissa. Hän on tullut tunnetuksi mm. Lapin kamariorkesterin äänenjohtajana, Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin taiteilijana sekä menestyneenä solistisena esiintyjänä. Hän on yhdistänyt muusikkouteensa myös nykytanssia, kuten esimerkiksi sooloesityksessään Solitude.

Opiskeluprosessi kehittää taiteilijana

Solistikokemusta Salliselle kertyi jo Sibelius-Akatemiassa, mikä onkin yksi mieleen painuneimpia muistoja opiskeluvuosilta. ”Samana syksynä oli kaksi koesoittoa: Magnus Lindbergin Away –teoksen koesoiton halusin todella voittaa, mutta ylä-äänet eivät esiintyessä tulleet ja sekös harmitti. Kuukauden päästä oli kuitenkin solistikoesoitto kaikille soitinryhmille. Koe-esiinnyin Weberin 2. konsertolla, ja pruuvista jäi mieletön fiilis. Sai soittaa isoa konserttoa R-talon kamarisalissa ja siellä kaikki tuntui sujuvan.” Tuon koesoiton Sallinen voitti.

Sallinen ei koe, että hänen visionsa ja haaveensa olisivat merkittävästi muuttuneet opiskeluvuosina. Sibelius-Akatemiassa hän sai keskittyä koulumaailmaan, tekniseen kehittymiseen sekä näkemystensä laajentamiseen mitä tuli musiikkiin, historiaan ja tapoihin toimia. Sitä kautta hän sai tilaisuuden löytää oman paikkansa osana musiikkimaailmaa ja kokonaisuutta. ”Opiskeluprosessi on matka, joka muuttaa meitä. Ensimmäinen vaihe on, että oppii ymmärtämään, että ei osaa. Vasta sen ymmärtämällä voi oppia, ja sitä kautta huomaa sittenkin osaavansa. Silloin hahmottaa, miten oma tapa oppia ja osata on yksi monesta. Ihminen kehittyy siten taiteilijana.”

Muusikon elämä alkaa yliopistosta valmistumisesta

Sibelius-Akatemian opiskelijoita Sallinen haluaa kehottaa nauttimaan opiskeluajasta, muttei myöskään liiaksi stressaamaan valmistumista. ”Ota aika siihen, että saat oppia. Nauti siitä, että sinulla on nyt siihen aikaa ja mahdollisuus: elämässä voi myöhemmin tulla vaiheita, jolloin joutuu vain tekemään asioita, ja oppimisaika jää vähäisemmäksi. Kaiholla muistelen aikoja, kun opiskeluaikoina sai päivästä päivään treenata. Mutta sitten kun valmistuu, se on juhlan paikka. Muusikon elämä todella käynnistyi vasta siitä.”

Teksti: Julia Rima

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Kuulolla-blogissa.