Kysy mitä vain: Missä ovat Helsingin kiinnostavimmat äänet?

Kysyimme äänimaisemiin erikoistuneelta säveltäjältä ja tutkijalta Josue Morenolta, missä kulkiessaan kannattaa ottaa kuulokkeet pois korviltaan.

Taideyliopiston opiskelija äänittää nauhurilla ääniä ulkona. Kuva: Veikko Kähkönen

”Suosittelen ottamaan kuulokkeet pois korvilta missä tahansa liikkuu, myös Helsingin seudulla. Kun yksi aisteista on varattu kuulokkeille, menettää aina puolet siitä paikasta ja sen tarinasta, missä kulloinkin on. Tilojen ja paikkojen kuunteleminen on läsnäoloa, yhteyden ottamista.

Helsinki ei ole mitenkään erityisen äänekäs kaupunki, mutta täällä on laaja erilaisten äänten kirjo ja hyviä paikkoja kuunnella niitä. Suosikkejani ovat Helsinkiä halkova kevyenliikenteenväylä Baana, Rekolan juna-asema Vantaalla ja Helsingin Rautatientori. Näistä Baana on yksi parhaista, koska se filtteröi ympäröivän kaupungin äänet kuulumaan kauempaa, vaikka se sijaitsee avoimessa tunnelissa aivan kaupungin keskustassa. Siellä tuntee, ei vain kuule, Helsingin äänimaisema moninaisuuden.

Rekolan juna-aseman kävelytunnelin rampilla ylöspäin mentäessä on kohta, jossa junien äänet muuttuvat todella erityislaatuisiksi. Rautatientorilla puolestaan kuulee lokit kuten niin monessa muussakin paikassa Helsingissä. Se on myös siksi mielenkiintoinen paikka, että eri kulmissa Rautatientoria kuulet niin täysin erilaisia ääniä, että voit kuvitella olevasi toisessa kaupungissa.”

Josue Moreno

Säveltäjä, jonka tohtorintutkintoon kuuluva Tunnel Piece -ääni-installaatio on koettavissa Helsingin Ratapihan alikulkutunnelissa 2.2. asti klo 6–21.

Piditkö lukemastasi?

Juttu ilmestyi alun perin Taideyliopiston Issue X -liitteessä joulukuun Imagen välissä. Jos haluat jatkossa artikkeleita taiteesta ja yhteiskunnasta suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme.