Yritykseni mahdollistaa työskentelyn Suomessa

Trumpetisti Devina Boughton tulee Yhdysvalloista. Fulbright-vaihtovuoden jälkeen Suomeen jääminen tuntui oikealta tieltä eteenpäin. Syksyllä 2022 hän osallistui Uniarts Hub -esihautomo-ohjelmaan, joka antoi hänelle työkaluja toiminimen perustamiseen. Hän haluaa jatkaa työskentelyä muusikkona, säveltäjänä, sovittajana ja musiikinopettajana.

Kuka olet ja miksi halusit osallistua Uniarts Hub -esihautomo-ohjelmaan?

Nimeni on Devina Boughton, ja olen trumpetisti, vokalisti, säveltäjä, sovittaja ja kouluttaja. Olen kotoisin Portlandista, joka on Oregonissa, Yhdysvalloissa, ja minulla on suomalaiset juuret. Minulla on musiikin kandidaatin tutkinto Berklee College of Musicista, missä pääaineitani olivat Trumpet Performance ja säveltäminen. Muutin Helsinkiin vuonna 2021 opiskelemaan Fulbright-stipendillä vaihto-opiskelijana maisteritutkintoa Sibelius-Akatemian Global Music -osastolla englanniksi ja suomeksi. Vaihto-opiskelijavuoden päättymisen jälkeen olen vähitellen perustanut toiminimeä työskennelläkseni freelance-muusikkona Suomessa. On ollut haastavaa tietää, mistä aloittaa, sillä puhetapa on molemmilla kielillä minulle vierasta. Uniarts Hub tuntui tarpeelliselta askeleelta oppiakseni oman yritykseni johtamiseen liittyvät rakenteet ja ideologiat.  

Millaista Uniarts Hubiin osallistuminen on ollut, mistä työskentely on koostunut?

Meillä on ollut erilaisia taidealan yrityksiä edustavien vierailevien puhujien kanssa tapaamisia tiistaisin ja samalla konseptilla torstaisin etätapaamisia, joita on mahdollisuus kuunnella myöhemminkin. Myös muita tapahtumia ja työpajoja on järjestetty. Jokainen kurssin osallistuja sai oman mentorinsa, jonka kanssa on järjestetty henkilökohtaisia tapaamisia.

Minkälainen sinun oma yritysideasi/projektisi on?

Toiminimeni kautta tarjoan palveluitani trumpetin soittajana, laulajana, trumpetin ja musiikin teorian opettajana, säveltäjänä ja sovittajana sekä suomeksi että englanniksi. Toivon saavani aikaan yhteyksiä ja tieteidenvälistä yhteistyötä muiden muusikoiden ja taiteilijoiden kanssa. Haluan tehdä musiikkia, joka muistuttaa ihmisiä kodista: lohdullisuuden tunteesta ja kuulumisesta musiikin pariin.

Kaiken kaikkiaan tavoitteeni on opettajana auttaa ihmisiä löytämään työkaluja saavuttaakseen musiikilliset tavoitteensa ja selvittää, kuinka kukin yksittäinen opiskelija oppii parhaiten. Haluan myös kertoa taiteen kautta merkityksellisiä tarinoita, jotka kokoavat erilaisista maailmoista tulevia ihmisiä yhteen. Global Music -osastolla ollessani innostuin genrejen välisestä ja monialaisesta yhteistyöstä, joka on taiteellisen tutkimuksen ohella osaston ideologioiden ytimessä. Opettaessani annan ihmisille heidän tarvitsemiaan taitoja sen laajan klassisen, jazzin ja nykymusiikin teoriatiedon avulla, joka minulla on. Opetan myös laulu- ja vaskipuhallinpedagogiikan taitoja kaikilla koulutustasoilla.

Mikä Uniarts Hubissa on ollut hyödyllistä, mitä olet oppinut?

On ollut erittäin hyödyllistä oppia lisää freelancer-yrittäjänä toimimisesta ja taiteeseen perustuvan yrittäjyyden rakenteista Suomessa. Minusta oli erityisen opettavaista saada tietoa talousasioista, markkinoinnista ja bisnessanastosta, jota taiteilijoiden on mielestäni uskomattoman vaikea lähestyä. Liike-elämän ihmisten on myös vaikea kommunikoida taiteilijoiden kanssa ja ymmärtää taiteilijan näkökulmia. Se johtaa mielestäni stereotypioiden muodostamiseen, yleistämiseen tai leimaamiseen. Kurssi on ollut hyvä johdatus sanastoon ja järjestelmiin, joita en olisi itsekseni löytänyt. Nyt voin ottaa kurssin opeista mitä tarvitsen ja kehittää niitä edelleen omassa työssäni. Olen hyötynyt uskomattoman paljon mentoroinnistani musiikkiagentti ja yrittäjä Pia Raitalan kanssa, joka on antanut minulle paljon selkeää palautetta ja konkreettisia neuvoja, joita seurata.

Minkälaisesta tulevaisuudesta haaveilet oman urasi ja yrityksesi/projektisi kannalta?

Haluan rakentaa tämän kurssin aikana syntyneelle perustalle parantaakseni taitojani ajanhallinnassa, organisoinnissa ja navigoinnissa näiden erilaisten maailmojen puhetapojen keskellä. Olen oppinut paljon astuessani mukavuusalueeni ulkopuolelle. Pyrin työskentelemään Suomessa opettajana, trumpetin soittajana, laulajana ja säveltäjänä. Haluan löytää tasapainon omien projektieni ja muun tyyppisten keikkojen välillä, jotka laajentavat tietämystäni ja kokemuspohjaani. Aion myös luoda kansainvälistä yhteistyötä aiempien yhteistyökumppanieni ja yhdysvaltalaisten kollegojen kanssa. Osana tulevaisuuttani Suomessa, haluan pystyä lisäämään tietoisuutta ilmastokriisistä, parantamaan HLBT+ -yhteisön asemaa ja lisäämään saavutettavuutta maahanmuuttaja-taiteilijoille Suomessa

Hae mukaan!

Oletko taidealojen tai luovan alan tekijä, tuottaja tai välittäjä, joka pohtii yrityksen perustamista?   Uniarts Hub -esihautomo-ohjelma tarjoaa kattavan näkymän taidealojen ja luovien alojen yritystoimintaan ja apua oman yritysidean kehittämiseen. Haku ensi kevään ohjelmaan on auki 1.12.2022–23.1.2023.