Tutustu taiteilijaan: ”Taiteen ei tarvitse elää omassa kuplassaan”

Säveltäjä ja alttoviulisti Max Savikankaan suunnittelema NYKY-konserttiohjelman teokset käsittelevät polttavan ajankohtaisia aiheita kuten eläinten ja kasvien massasukupuuttoa ihmisen toimien seurauksena ja ilmastomuutoksen uhkaa.

Ville Hautakangas

Kysyimme Maxilta viisi kysymystä liittyen NYKY Ensemblen Kohti loistavaa menneisyyttä -konserttiin ja häneen itseensä taiteilijana.

Millainen olet artistina? Kuvaile itseäsi viidellä sanalla.

”Muut tietysti näkevät paremmin, mutta haluaisin olla kriittinen, ennakkoluuloton, monipuolinen, monitaiteellinen ja yhteistyökykyinen taiteilija.”

Suurin unelmasi?

”Saada jatkaa luovaa työtä.”

Kohti loistavaa menneisyyttä -konsertti käsittelee ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja ympäristöllisiä aiheita. Miten valitsit teokset?

”Konsertin teokset ovat valikoima uusia ja kiinnostavia suomalaisia sävellyksiä, joista tosiaan monet – paitsi että ovat laadukasta ja mielenkiintoista musiikkia – heijastelevat kiperiä globaaleja kysymyksiä. Mutta eivät paasaten tai saarnaten, vaan omaperäisillä ja yllättävilläkin tavoilla, joskus myös huumorilla. Mielestäni taiteen ei tarvitse elää omassa kuplassaan, vaan se voi päästää maailman sisäänsä ja auttaa jäsentämään sitä. Tekniikkaa on aika paljon konsertissa taiteen palvelukseen valjastettuna. Halusin lisäksi säveltäjävalinnoilla edistää sukupuolista yhdenvertaisuutta.”

Mihin kuulijan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota perjantain konsertissa?

”Kannattaa kuunnella ja katsella avoimin mielin, eläytyen ja kiinnittää huomiota siihen, mikä omasta mielestä on kiinnostavaa, mukaansatempaavaa, liikuttavaa, hauskaa tms.”

Konserttivinkkisi loppuvuodelle?

Hohti & Kuvaja Ritarihuoneella 25.10.

RSO & Pjotr Anderszewski & Tarmo Peltokoski Musiikkitalossa 30.10.

Mouthpiece Mad House Helsingissä 31.10.–1.10.

Kohti loistavaa menneisyyttä -konsertti

NYKY Ensemblen Kohti loistavaa menneisyyttä -konsertti kuullaan Musiikkitalossa perjantaina 23.10.2020 klo 19. Konsertti on katsottavissa myös live-streamina ja tallenteena. Konserttiin on vapaa pääsy.