Viinikahvila Feeniks taipuu moneen

Taideyliopiston legendaarisen R-talon uudistuneessa Viinikahvila Feeniksissä voi syödä aamiaista ja lounasta, siellä voi istahtaa kahville luentojen välillä tai hengähtää päivän päätteeksi viinilasin ja tapasten äärellä. Viinikahvila sijaitsee loistavalla paikalla Töölössä Eduskuntatalon kupeessa, ja se sopii erinomaisesti konserttien väliaikatarjoiluun tai esiintymispaikaksi.

Kahvila

Pitkän uran kokkina tehnyt Sami Garam ja viiniasiantuntija, ravintolasalin ammattilainen Jyrki Tarvonen lähtivät yhdessä vetämään Taideyliopiston R-talossa Töölössä sijaitsevaa Café Feeniksiä, jonka he nimesivät uudelleen Viinikahvila Feeniksiksi. Omistajien asiantuntemus ja kokemus näkyvät Feeniksin tarjonnassa.

”Mietimme, ketkä Feeniksissä käyvät, ja mitä he siellä tekevät. Siksi Feeniks on yhdistelmä kahvilaa, lounasravintolaa ja viinibaaria. Feeniksissä ei ole varsinaista keittiötä, joten ruoka pitää voida tehdä uunin ja lieden avulla. Viinivalikoima ei ole kovin laaja, mutta se on tarkkaan harkittu ja laadukas. Tarjonnassamme pitää olla eri hintaluokan viinejä ja myös alkoholittomia viinejä. Tarkoituksemme on järjestää myös viininmaisteluiltoja”, Jyrki Tarvonen kertoo.

Tarvonen on toiminut esimerkiksi hovimestarina ja viimeksi Hotel Arthurin ravintolatoimen päällikkönä. Koulutukseltaan hän on kokki ja tarjoilija, ja uransa hän on tehnyt eri ravintoloissa salin puolella. Hän kertoo olevansa intohimoinen viiniharrastaja, ja hän on ollut töissä alkoholeja maahantuovassa yrityksessä.

”Jyrki on yksi Suomen parhaista viiniasiantuntijoista”, Sami Garam huomauttaa.

Garam tunnetaan television ruokaohjelmista ja useista keittokirjoista. Hän on monessa mukana, myös monessa ravintolassa. Hänen suvussaan on paljon musiikkialan ammattilaisia, joilla on ollut läheinen suhde Sibelius-Akatemiaan opiskelun ja opetustyön kautta.

”Samilla on 40 vuoden kokemus kokin työstä ja hän on monipuolinen ravintola-alan ammattilainen. Yhdessä aiomme avoimin mielin tutustua asiakaskuntaamme ja heidän toiveisiinsa”, Tarvonen sanoo.

Jyrki Tarvosen ja Sami Garamin yhteisen yrityksen nimi on Kokkitehdas. He ovat Viinikahvila Feeniksin uudet omistajat.

Lounaaksi keittoa ja salaattia, illalla tapaksia

Feeniksissä on noin 50 asiakaspaikkaa, ja se palvelee päivisin pääasiassa Sibelius-Akatemian opiskelijoita ja opettajia. Iltaisin Feeniksin vieressä oleva 550-paikkainen konserttisali tarjoaa musiikkielämyksiä. R-talossa on myös kamarimusiikkisali ja vanhan musiikin sali.

”Lounaalla tarjoamme kahta eri keittoa, joista toinen on vegaaninen. Lisäksi tarjolla on salaattia, vaikkapa savulohi- tai katkarapusalaattia. Lisäksi myymme pitkin päivää sämpylöitä ja leivonnaisia. Erityisesti illalla, miksei muulloinkin, myymme pinchos-leipäsiä ja muita tapaksia. Vinkkaamme, mitkä viineistämme sopivat niiden seuraksi. Tarjolla on myös oluita ja vahvempia alkoholijuomia. Tarkoituksemme on hankkia espressokone Feeniksiin. Tällä hetkellä myymme laadukasta suodatinkahvia ja erilaisia teelaatuja”, Tarvonen kertoo.

Garam korostaa, että ruoan pitää sopia kahvilaan ja sen ympäristöön, ja ennen muuta sen asiakaskunnalle.

”Tavoitteenamme on tehdä Feeniksistä rento, hyvän fiiliksen kahvila, jossa arvostetaan hyvää musiikkia. Tila on valmiiksi tosi mukava. Ruoan ja juomien hinta–laatu-suhteen pitää olla hyvä. Pidämme huolen, että lounasruoan maussa on aina jotakin kiinnostavaa. Hävikkiä tulee syntymään mahdollisimman vähän sekä ekologisista ja taloudellisista syistä”, Garam sanoo.

Mahdollisuuksia opiskelijakonserteille ja tapahtumille

Garam visioi Sibelius-Akatemian opiskelijoiden järjestävän omia konsertteja Feeniksissä.

”Feeniksissä voisi olla monenlaisia tapahtumia: matineoita, iltakonsertteja, mediatilaisuuksia tai syntymäpäiviä. Opiskelijat voisivat myydä omiin konsertteihinsa lippuja, jos haluavat tuloja. Vaikka konsertit olisivat ilmaisia, esiintymiskokemus on arvokasta opiskelijoille. Meille riittää, että saamme asiakkaita, eikä opiskelijoiden tarvitse maksaa meille tilavuokraa. Konsertteja voisi markkinoida myös naapurihotellin asiakkaille”, Garam sanoo.

Uudet omistajat opettelevat asiakkaiden käytöstä, tarpeita ja ravintolan viikkosykliä vähitellen.

”Feeniksin tilalla on eri funktioita jo valmiiksi, ja ne kaikki ovat sulassa sovussa keskenään. Emme muuta tilaa illaksi muuten kuin valaistuksella. Kehitämme kahvilaa tilan todellisen käytön mukaan”, Tarvonen toteaa.

Näyttää siltä, että Feeniks on jälleen noussut tuhkasta ja lentää kohti aurinkoa. Feenikslinnun myytin lisäksi kahvilaan liittyy muitakin tarinoita.

”Ajattelimme selvittää, mitkä olivat Sibeliuksen mieliruokia ja toisaalta Sibelius-Akatemiaan liittyvien maineikkaiden musiikin ammattilaisten herkkuja. Voisimme tehdä nimikkoannoksia. Tuomme mielellämme esiin vuonna 1931 rakennetun R-talon pitkää historiaa ja Feeniksiin liittyviä tarinoita”, Tarvonen sanoo. 

Aukioloajat

  • ma–ti klo 9–15
  • ke–pe klo 9–21
  • la klo 15–21

Lounas

  • ma–pe klo 11–14
  • Päivän keitto tai salaatti 8 €
  • Keitto ja salaatti 10 €
  • Kahvi lounaan yhteydessä 1 €

Sijainti

Taideyliopiston R-talo, Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki.

Kirjoittaja: Päivi Brink