Tutustu taiteilijaan: Sirja Nironen

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla kuulemme maailmanluokan sellomusiikkia usean konsertin voimin. Kysyimme CelloFestilla esiintyvältä alumniltamme, Sirja Niroselta, miltä tuntuu esiintyä tyhjille katsomoille ja etäkatsojille ruutujen takana?

Sirja Nirosen kasvokuva ja poskeen nojaava sello

Millaista on toimia taiteilijana edelleen jatkuvassa koronatilanteessa?

Olen pandemian myötä vähintään yhtä vakuuttunut taiteen valtavasta merkityksestä, kuin ennen koronaa. Kevään 2020 täysstoppi oli itselleni se suurin shokki, josta toipuminen otti aikaa – tunsin ensimmäistä kertaa oloni millään tavoin omaksi itsekseni vasta kesällä, kun pääsimme konsertoimaan ja levyttämään. Siitä lähtien on todellakin tuntunut, että “jokainen tsäänssi on mahdollisuus”.

Pandemia on luonut haasteita pitkän aikavälin suunnitelmien tekemiseen ja epävakaa tilanne on varmasti kiristänyt monien taiteilijoiden hermoja. Itseltäni konsertteja on peruuntunut jopa päivää ennen, mikä on ollut rankkaa, sillä alallamme itse työ sijoittuu esityksiä edeltävään aikaan. Jotkut proggikset peruuntuivat jopa toistamiseen, kun Suomen epidemiatilanne heikkeni uudestaan syksyllä. Toisaalta, minut on myös kutsuttu konsertoimaan “huomiseksi” ja solistiksi parin viikon päähän. Nuo mahdollisuudet ovat olleet minulle todella arvokkaita.

CelloFest on siirtynyt kokonaan verkkoon, miltä tuntuu esiintyä tyhjälle salille ja etäkatsojille ruutujen takana?

Olen esiintynyt jo monissa tällä tavoin järjestetyissä tapahtumissa, ja yleisö on etänäkin läsnä – sen tuntee. Striimauksien laatu on kohentunut, ja olosuhteisiin adaptoidutaan jatkuvasti paremmin. Odotan innolla kamarimusisointia ja Tara Valkosen soolosellokappaleen kantaesittämistä, sekä CelloFestin muiden konserttien kuulemista. Musiikki kantaa.

Kuka on suurin idolisi?

Sellisteistä mainittakoon Lynn Harrell ja Jacqueline du Pré, pianisteista Bill Evans ja Vladimir Sofronitsky, laulajista Freddie Mercury, Montserrat Caballé ja Luciano Pavarotti, säveltäjistä Robert Schumann, Alexander Skrjabin ja Dmitri Sostakovits ja näyttelijöistä Robin Williams.

Fanitusmielessä kuuntelen erittäin paljon huippuviulisteja, joilta sellisteillä on mielestäni usein paljon opittavaa. Ihailen tinkimättömyyttä, intohimoa ja rehellisyyttä. Kaikki mainitsemani taiteilijat ovat tavalla tai toisella mullistaneet elämäni, enkä voisi valita vain yhtä heistä suurimmaksi idolikseni. 

Minkä neuvon antaisit nuorille, aloitteleville sellisteille?

Rakasta musiikkia, ja saat siitä elämänkumppanin ikiajoiksi.

Konserttivinkkisi tulevalle keväälle

Seuraavaksi tottakai CelloFest! Keskiviikon 3.3. klo 19 konsertissa pääsemme pitkästä aikaa musisoimaan yhdessä ihanan Senja Rummukaisen kanssa, ja tuolloin esitämme Suomessa harvemmin kuullun Menottin sarjan kahdelle sellolle ja pianolle sekä muita 1900-luvun selloherkkuja. Flyygelin äärellä taituroivat loistopianistit Valeria Resjan ja Mariko Furukawa.