Tutustu taiteilijaan: Mari Mäntylä on decacorden taituri

Kitarataiteilija Mari Mäntylä kertoo decacordeasta, eli kymmenkielisestä kitarasta

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet Taideyliopistossa?

Olen kitaristi Mari Mäntylä, synnyin Tampereella taiteilijaperheeseen. Musiikki on vaikuttanut persoonaani koko lapsuuden ja nuoruuden ajan. Aina on soitettu ja erityisen paljon laulettu: äidin säestäessä kitaralla kansanlauluja ja laulelmia sekä veljen kanssa lapsi- ja nuorisokuorossa. Laulua tuli opiskeltua myös sivuaineena musiikkikorkeakouluissa. Kitara valikoitui kuitenkin pääinstrumentikseni jo nuorena. Vuodesta 1998 olen soittanut decacordea. Valmistuin musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 1998 ja nyt olen täällä kutsuttuna muusikkona vierailemassa. Kasvuni ammattilaiseksi on ollut lyhyesti sanottuna pitkä ja vaiherikas 😉 •

Esiinnyt Sibelius-Akatemian kitarafestivaaleilla 27. huhtikuuta instrumenttinasi kolme erilaista decacordea eli kymmenkielistä kitaraa. Mikä on decacorde ja miten se eroaa tavallisesta kitarasta?

Decacorden vahvuuksia on muun muassa resonanssi, joka voimistaa kitaran sointia mutta myöskin pidentää äänen soimisaikaa. Bassojen lisääntyessä myös äänenväri muuttuu hieman 6-kielistä kitaraa tummemmaksi. Nykyisin kitaralla yleisesti soitettava luuttumusiikki pääsee 10-kielisellä kitaralla, ylimääräisten bassojensa ansiosta oikeuksiinsa, kun myös matala oktaaviala voidaan soittaa alkuperäisessä muodossaan. Kamarimusiikkisoittimena decacorde on hyvin tukea antava ja sointuihin saa ilmeikkyyttä bassokielien lisääntyessä.

Miten itse löysit decacorden ja mikä siinä erityisesti viehättää?

Decacordessa viehättää ilman muuta soittimen rikas sointi ja sen lisäbassojen tuomat mahdollisuudet. Soittimen löysin Baselissa jossa opiskelin musiikkiakatemiassa vuosina 1992-1997.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää nuorille uraansa vielä aloittaville kitaristeille?

Kannustan nuoria tekemään rohkeita oman näköisiä valintoja elämässään. Kaikissa elämän käänteissä tärkeintä on kuunnella omaa sisäistä ääntään ja tärkeätä on oppia myös välillä kyseenalaistamaan totuttuja tapoja ja tottumuksia.

Miten taide/musiikki voi mielestäsi vaikuttaa yhteiskuntaan?

Taide on osa yhteiskuntaa, eikä yhteiskunta ole kokonainen tai toimiva ilman taidetta.

Kuka on suurin idolisi?

Nelson Mandela! Ihailen suuresti hänen valtavaa rohkeuttaan ja peräksiantamattomuuttaan sekä ymmärrystään oikeasta ja väärästä.

Mistä löydät paikkoja tai hetkiä luovuudelle ja uuden tekemiselle tässä kiireisessä maailmassa?

Lentuan Lehtosaaresta, nuotiotulilta, metsäretkiltä…..ja tietenkin upeasta Kuhmo-talosta, taiteen tekemisen ytimestä!

Mari Mäntylä ja kymmenkielisen kitaran ilta -konsertti järjestetään osana Sibelius-Akatemian kitarafestivaalia 28.4.2023 klo 19 R-talon konserttisalissa.