Tutustu taiteilijaan: Kirsi Ojala

Haastattelimme Kansanmusiikin opettajaamme, artisti Kirsi Ojalaa soitinyhtye Tuultenpesän tulevasta konsertista. Millä sanoilla Ojala kuvailee Tuultenpesä-kokoonpanoa ja millainen merkitys improvisaatiolla on kokoonpanolle?

Jimmy Träskelin

Kuvaile Tuultenpesä-kokoonpanoa muutamalla sanalla. 

Sävykäs, yllättävä, heittäytyvä, herkkä, pehmeä, energinen, perinnetietoinen, uraauurtava 

Mikä on harvinaisin huilu tai pilli, joka Tuultenpesän kokoonpanosta löytyy? 

Hauska kysymys – meillä on itse asiassa paljonkin soittimia, jotka ovat hyvin yksilöllisiä, eli ei löydy toista samanlaista. Meillä on useita ruotsalaisen Gunnar Stenmarkin rakentamia huiluja, ja ne kaikki omia persoonallisia yksilöitään. 

Kiinnostava ja Suomessa varsin harvinainen on myös Göran Månssonin soittama Paetzold-subkontrabassonokkahuilu, iso ja kulmikas kapistus. Göranilla on myös yhtyeemme pienin huilu, se on vain muutaman sentin mittainen ja mahtuu tulitikkulaatikkoon! 

Konsertissa kuullaan myös suomalaisen (jo edesmenneen) Pentti Mäkelän valmistamia huiluharvinaisuuksia. 

Monet Tuultenpesän sovituksista ovat syntyneet koko ryhmän yhteistyönä. Miten improvisaatiota käytetään hyödyksi tässä prosessissa? 

Työskentelemme usein ilman nuotteja ja etsimme sovituksellisia ratkaisuja yhdessä soittaen, toisiamme kuunnellen ja erilaisia sointeja, tunnelmia, riffejä ja rytmejä testaillen. Meillä on kymmeniä erilaisia huiluja, joten erilaisten soitin- ja sointiyhdistelmien määrä on huikea. Niiden kuulostelu ja kokeilu on loputtoman mielenkiintoista ja antoisaa. 

Millaisia terveisiä lähettäisit yleisölle, joka on tulossa Tuul­ten­pe­sä: Vinds­til­la -konserttiin? Mihin heidän kannattaisi kiinnittää huomiota? 

Tervetuloa avoimin mielin pehmeään sointikylpyyn. Luvassa on kauneutta ja ehkäpä villiä kahjouttakin! 

Voi olla kiinnostavaa tarkkailla erilaisia sointivärejä ja erilaisia sävelikköjä. Onko yläsävelhuilun tai härjedalspipan sävelikkö tuttu jo entuudestaan? Konsertissa pääset kuulemaan, miltä ne kuulostavat. 

Entä tiedätkö, miten ruotsalainen polskansoitto eroaa suomalaispolskasta? Rytminkäsittelyyn ja melodioiden koristeluun liittyvät yksityiskohdat voivat myös olla kiinnostavaa seurattavaa. Yhtenä yhtyeemme punaisena lankana on tutkia maidemme yhteistä musiikillista historiaa ja mitä yhtäläisyyksiä ja eroja löydämme. 

Kolme konserttivinkkiä lukijoillemme 

1. Konserttipäivä – juhlapäivä! Kannattaa fiilistellä tulevaa konserttia jo etukäteen, ja tutustua konsertin teemoihin, taustoihin ja yhtyeeseen, jos mahdollista. Niin kuin tulevasta lomasta tai matkasta, myös konsertista voi nauttia jo etukäteen ja näin laajentaa kokemusta. 

2. Konserttimme jälkeen voit tulla jututtamaan meitä, ja halutessasi voit vaikkapa jättää omakätisen tervehdyksesi konserttivieraskirjaamme. 

3. Tuultenpesän upouusia Vindstilla-levyjä on saatavilla konsertin jälkeen. Fyysinen CD-levy on edelleen relevantti taidemedia, joka paketoi musiikin ihan eri tavalla kuin nettilinkki. Tervetuloa ostoksille!