Tutustu taiteilijaan: Harmonikkafestivaalin taiteellinen johtaja Veli Kujala

Haastattelimme Veli Kujalaa, Sibelius-Akatemian harmonikkafestivaalin taiteellista johtajaa. Lue Kujalan vinkit tulevalle festivaalille.

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet Taideyliopistossa?

Olen Veli Kujala, säveltäjä ja harmonikkataiteilija. Toimin Taideyliopistossa harmonikkamusiikin lehtorina ja Sibelius-Akatemian harmonikkafestivaalin taiteellisena johtajana.

Kuvaile harmonikkafestivaalia muutamalla sanalla

Tänä vuonna 200 vuotta täyttävä harmonikka on kaikessa monimuotoisuudessaan yksi mielenkiintoisimmista instrumenteista genressä kuin genressä. Soittimen taiteellisten ilmaisumahdollisuuksien lujin ydin on vasta kristallisoitumassa sekä soittajille että säveltäjille ja erityisesti yleisölle. Festivaali pyrkii esittelemään soitinta ja erityisesti sille sävellettyä kiinnostavinta uutta musiikkia mahdollisimman monipuolisesti. Taiteilijoista keskiössä ovat erityisesti tulevaisuuden suuret lupaukset.

Mitä kansainvälisyys merkitsee sinulle muusikkona?

Kansainvälisyys ja erilaisten kulttuurien toisiaan rikastuttava vuorovaikutus on tärkeää omassa työssäni. Toimin sekä muusikkona että säveltäjänä laajasti kansainvälisellä kentällä ja toivon, että tällä hetkellä kansainvälisyyteen liittyvät pinnalla olevat ilmiöt kuten kulttuurinen omiminen ymmärretään syvällisesti ottaen huomioon koko kulttuurihistoriamme, eikä sen pohjalta tehdä pinnallisia johtopäätöksiä tai anneta hätäisiä kommentteja, jotka toki generoivat helposti klikkiotsikoita.

Miten mielestäsi yhteiskunnallisia kysymyksiä voi käsitellä musiikin avulla?

Teoksen nimeäminen yhteiskunnallisesti kantaaottavasti on tietenkin yksi yleisimmistä tavoista. Lisäksi tätä usein tehostetaan käsiohjelmateksteillä eli toisinsanoen musiikki asetetaan sanoilla tiettyyn kontekstiin, jossa sitä ei välttämättä pelkkänä abstraktiona ymmärrettäisi. Haluan kuitenkin uskoa, että kysymys on monisyisempi ja musiikilla on mahdollisuus ottaa kantaa myös puhtaan absoluuttisessa muodossa ilman verbaalisesti asetettua arvolatausta. 

Mitä odotat henkilökohtaisesti tulevalta festivaalilta?

Tietenkin odotan hienoja ja mieleenpainuvia esityksiä, mutta myös että harmonikkaa ennestään tuntemattomat ihmiset kohtaavat instrumentin ja erityisesti sen kautta välittyvän taiteen.

Keikkavinkkisi festivaalille?

Puolalaisen Maciej Frackiewiczin lauantain päätöskonsertti ”to be expanded…” on korkealla omalla prioriteettilistallani. Frackiewicz on eräs viime vuosien näkyvimmistä konserttiharmonikansoittajista. Hänen yhteistyönsä merkittävien säveltäjien, kuten muun muassa Krzysztof Pendereckin kanssa, on tuottanut paljon ohjelmistoa, joka on täällä meidän kolkassamme vielä varsin tuntematonta. 

Kimmo Hakolan uuden harmonikalla ja kitaralle sävelletyn duon kantaesitystä Sonja Vertaisen maisterikonsertissa perjantaina odotan kuin ”kuuta nousevaa”.

Festivaalin avaava sävellysopiskelijamme Jin Oh:n uusi teos WUJI harmonikalle, kitaralle, kanteleelle, pianolle ja resitoijalle tulee olemaan sointien monimuotoisuudessaan suorastaan tajunnan räjäyttävä kokemus.

Sibelius-Akatemian harmonikkafestivaali

Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien yhteisvoimin valotetaan harmonikan 200 vuotista taivalta ja harmonikkamusiikin laajaa kirjoa kansanmusiikista uusimpaan kamarimusiikkiin. Festivaali järjestetään Musiikkitalossa 23.–26.3.2022.