Taiteilijakin tarvitsee rutiineja

Jututimme Kuvataideakatemian alumni, taidemaalari Ilari Hautamäkeä (s. 1983). Seuraavassa Ilarin mietteitä opiskeluajasta ja siirtymisestä taitelijaksi.

Mitä opiskelit?

Opiskelin Kuvataideakatemiassa, maalaustaiteen koulutusohjelmassa.

Milloin valmistuit?

Valmistuin kuvataiteen maisteriksi joulukuussa 2011.

Miten olet harjoittanut taiteilijan ammattia valmistumisen jälkeen?

Valmistumisen jälkeen järjestin itselleni työtilat Hernesaaresta muutaman vuosikurssilaisen kanssa ja jatkoin siitä mihin jäin. 

Miten siirtyminen vapaaksi taiteilijaksi sujui?

Siirtymä tuntui luonnolliselta, akatemialla alkoi tila ja happi loppua kesken ja taiteen tekeminen kiinnosti yhä. Siirtymää helpotti myös se, että olin lopputyönäyttelyn päätyttyä sopinut tulevasta yksityisnäyttelystä Korjaamo gallerian kanssa. Tähän oli helppo tarttua kiinni, oli selkeä maali mihin tähdätä.

Millaisia taitoja nykyinen taiteen tekemisen tapasi vaatii?

Tapani tehdä kuvataidetta vaatii avointa mieltä, päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Työhuoneella on jaksettava käydä heikkoina hetkinäkin. Materiaalioppi ja perustiedot ja kokemus maalauksen teknisistä ratkaisuista tuli sisäistettyä kouluvuosien aikana. Käytän välillä maalausteni suunnittelussa kuvankäsittelyohjelmia, niiden opettelemiseen tuhraantuu paljon aikaa.

Olisitko toivonut hallitsevasi jotain taitoja, joita et opintojen aikana saanut?

Nyt toivoisin osaavani paremmin kuvankäsittelyohjelmien käyttöä. En ehtinyt opiskeluvuosinani kuin pakollisille peruskursseille. Nyt syventävistä jatkokursseista olisi ollut hyötyä.

Miten opiskelija voisi valmistautua opinnoissaan valmistumisen jälkeiseen aikaan?

Ennen kaikkea tiettyjen työskentelyrutiinien omaaminen on elintärkeää, ne kannattaa hankkia jo opiskelun aikana. Taiteilijan ammattikuvaan kuuluu ehdottomasti vapaus. Tämä vapaus tuo mukanaan myös paljon epävarmuutta monessa, kuten taloudellisessa ja ammatillisessa, mielessä; siihen pitää osata varautua ja muistaa, että omaa vapautta työskennellä ei kukaan voi ottaa pois.

Millaisia neuvoja antaisit nykyopiskelijoille?

Kannattaa kokeilla ja hyödyntää koulun tarjoamia mahdollisuuksia ja antimia mahdollisimman paljon, sillä koulu on hyvää aikaa testailuun ja hakemiseen. Kannattaa varautua siihen, että sama testailu ja hakeminen tulee jatkumaan myös valmistumisen jälkeenkin ja hyväksyä se.

Millaisena muistat opiskeluaikasi Kuvataideakatemiassa?

Opiskeluaika KuvAlla oli vuoristoratamaista. Aluksi kaikki oli uutta ja ihmeellistä, pian homma hahmottui ja alkoi saamaan juonesta kiinni. Sen jälkeen tuli iloisia, yllättäviä, kiusallisia, nöyryyttäviä ja musertavia, rakentavia ja voimaannuttavia onnistumisen hetkiä. Luulen, että suuri osa oppilaista käy läpi samantapaisen kaaren opintojensa aikana, jossa liikutaan ylös ja alas, koko tunneskaala läpi ja lopulta astutaan uljaasti maaliviivan yli. Jälkeenpäin ajateltuna, opinnot olivat kuin viisivuotisapuraha, bonuksena alan parhaat asiantuntijat auttamassa oikeassa paikassa.