Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelija: Parasta on tosi hyvä opetus ja inspiroiva ilmapiiri

Lue Carolina Azzolan haastattelu.

Sibelius-Akatemian Nuorisokoulutuksen opiskelija Carolina Azzola

Kuka olet ja mitä opiskelet Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa eli Nukolla?

Olen Carolina Azzola, 17-vuotias opiskelija Sibelius-lukiosta ja opiskelen Nukolla huilunsoittoa Hanna Juutilaisen oppilaana.

Aloitin huilunsoiton vähän vahingossa. Kun olin 9-vuotias, kouluuni tuli konservatorion porukkaa esittelemään soittimia. Päätin alkaa harrastaa klarinetinsoittoa, mutta jostain syystä minut laitettiin konservatoriossa huilutunnille. Siitä se alkoi.

Myöhemmin tutustuin Sibelius-Akatemian opettaja Hanna Juutilaiseen mestarikurssilla kotikaupungissani Porissa. Hanna suositteli hakemaan Nukolle. Nuorempana tulin viikoittain Helsinkiin tunneille mutta lukion alussa muutin pysyvästi Helsinkiin.

Mikä motivoi ja innosti sinua hakemaan Nuorisokoulutukseen?

Olen pienestä asti tiennyt, että haluan huilistiksi. Soitan tosissani ja tykkään harjoitella.

Mitä kaikkea kuuluu opintoihisi?

Minulla on huiluopetusta puolitoista tuntia viikossa. Lisäksi on säestystunteja pianistin kanssa, luokkatoimintaa oman huiluluokan kanssa, kamarimusiikkia ja teoriaopintoja. Neljä kertaa vuodessa meillä on viikonloppuleiri Kallio-Kuninkalassa eli Kunkkulassa.

Millainen on tyypillinen opiskeluviikkosi?

Yleensä joka viikko on soittotunti. Nyt abivuonna on vähemmän kouluopintoja, niin on enemmän aikaa harjoitella. 

Minkälaisia yhteissoittomahdollisuuksia Nukon opiskelijoilla on?

Yhteissoittoa on pääosin Kunkkula-viikonloppuina. Kamarimusiikki opettaa toimimaan yhdessä ja kommunikoimaan toisten kanssa soittaessa. Kunkkulassa käyvät opettajat ovat tosi hyviä kamarimusiikin opettajia. Viikonlopun päätteeksi on esiintyminen. Sitä seuraavana viikonloppuna esiinnytään samoilla kokoonpanoilla Musiikkitalossa tai R-talossa Helsingissä.

Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia kokemuksia opintojesi aikana?

Mestarikurssit ovat olleet tosi inspiroivia ja innostavia.

Toinen tärkeä juttu ovat kilpailut. Osallistuin ensimmäiseen kilpailuuni kahdeksannella luokalla. Tulin toiseksi vuoden 2020 Tampereen huilufestivaalin kilpailussa, samoin vuoden 2022 Saksan huiluseuran kilpailussa. Viime keväänä pääsin hollantilaisen kansainvälisen huilukilpailun finaaliin.

Kilpailuissa pääsee kuulemaan soittajia muista maista, näkemään erilaisia soittotapoja ja tasoa muualla samanikäisten soittajien joukossa. Valmistautumisprosessi on myös motivoiva, koska on jokin selkeä tavoite, jota varten harjoittelee. Parhaillaan valmistaudun Suomen Huiluseuran kilpailuun. 

Tärkeä juttu oli myös viime kevään C-tutkinto, jossa sai soittaa pitkän ohjelman.

Mikä on ollut opinnoissasi parasta ja toisaalta haastavinta?

Parasta on tosi hyvä opetus ja inspiroiva ilmapiiri. Kun on samassa paikassa kandi- ja maisteriopiskelijoiden kanssa, se motivoi kehittymään. Tutkinto-opiskelijoille järjestetään myös mestarikursseja, joille olen päässyt mukaan.

Haastavinta on koulun ja huilunsoiton yhdistäminen. Aika moni lukiokavereistani opiskelee Nukolla. Koulu vie paljon aikaa, ja harjoittelu jää helposti iltamyöhään.

Miten opinnot valmistavat sinua mahdollisia musiikin jatko-opintoja varten?

Nukolaiset saavat samaa korkeatasoista soitonopetusta kuin ammattiopiskelijat. Lisäksi Nukolla voi opiskella jo kanditason musiikinteoriaa. 

Mikä on suurin unelmasi tulevaisuudessa?

Haluaisin saada huilunsoitosta itselleni ammatin. Seuraavaksi haluaisin päästä opiskelemaan ulkomaille, ehkä Saksaan.

Mitä vinkkejä antaisit Nukoon hakeville?

Nauti soitosta. Ota kaikki irti tasokkaasta opetuksesta.