SibaRecords tarjoaa uudenlaisen näkökulman Paciuksen, Kajanuksen ja Sibeliuksen tuotantoon 1840-luvulta 1930-luvulle

Sebastian Silénin ja Martin Malmgrenin debyyttialbumi esittelee ennen levyttämätöntä musiikkia pianolle ja viululle.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkki SibaRecords julkaisee 28. toukokuuta 2021 viulisti Sebastian Silénin ja pianisti Martin Malmgrenin debyyttialbumin Pacius, Kajanus, Sibelius, joka esittelee kolmen tärkeän suomalaissäveltäjän pääosin aiemmin levyttämätöntä musiikkia viululle ja pianolle. Albumi julkaistaan CD- ja digiformaateissa.

Levy Pacius, Kajanus, Sibelius antaa monipuolisen katsauksen kolmen suomalaisen musiikkikulttuurin tärkeimpiin kehittäjiin kuuluneen vaikuttajan musiikkiin. Saksalaissyntyinen Fredrik Pacius loi perustan Suomen järjestetylle taidemusiikkikulttuurille. Levyllä kuultavat kappaleet antavat kuvan Paciuksen suurenmoisesta viulunsoittotaidosta ja tarjoavat karismaattisen ja humoristisen kuvan ”Suomen musiikin isästä”.

Robert Kajanus jatkoi monin tavoin Paciuksen jalanjäljissä ja johti Helsingin musiikkielämää viiden vuosikymmenen aikana. Ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan kuultavassa Kajanuksen viulutuotannossa näkyy sekä hänen mieltymyksensä pienimuotoisia kappaleita kohtaan että hänen lyyrinen lahjakkuutensa säveltäjänä.

jean Sibelius nousi Suomen tärkeämmäksi säveltäjäksi 1890-luvulla. Levyllä kuultava E-duurisarja osoittaa vielä monia yhtäläisyyksiä hänen ja hänen vanhempien säveltäjäkollegoidensa välillä, mutta samalla hänen kunnianhimonsa ja ominaispiirteensä ovat jo havaittavissa.

Kaikkia kolmea säveltäjää yhdisti nuoruudenunelma viuluvirtuoosin urasta, mutta elämä vei Kajanuksen ja Sibeliuksen jo opiskeluaikoina toiseen suuntaan. Merkittävä osa levyn kappaleista syntyi säveltäjien omaan tai lähiperheen käyttöön. Ne antavatkin osviittaa sekä säveltäjien omista soittotaidoista että heidän musiikkiympäristöistään. Näin ollen levyn musiikki tarjoaa ennestään tuntemattoman kuvan suomen musiikkielämän johtohahmoista 1840-luvulta 1930-luvulle.

Levyllä kuultavien aiemmin julkaisemattomien teosten äänittäminen on ollut mahdollista Sebastian Silénin tutkimus- ja arkistotyön ansiosta. Valtaosa levyn kappaleista on soitettu suoraan säveltäjien alkuperäiskäsikirjoituksista, mutta mukana on myös kolme sovitusta Kajanuksen kappaleista sekä jälleenrakennettu versio Paciuksen duosta, jonka nuottimateriaali on aiemmin ollut puutteellinen. Projektin myötä Fennica Gehrman julkaisee osan levyn kappaleista myös nuotteina.

Sebastian Silén ja Martin Malmgren ovat tulleet tunnetuksi monipuolisina muusikkoina, jotka ovat erityisen kiinnostuneita taidemusiikkikaanonin ulkopuolelle jääneistä säveltäjistä ja sävellyksistä. Pacius, Kajanus, Sibelius on osa Silénin taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius Akatemiassa.

SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta alkoi vuonna 2009. Sen tavoitteena on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa. SibaRecordsin maailmanlaajuisina jakelijoina toimii Naxos ja Eclipse Music Digital. Pacius, Kajanus, Sibelius on kuunneltavissa Spotifyn kautta 28.5.2021 alkaen.

Lisätietoja

Pauli Raitakari
+358 050 511 6467
pauli.raitakari@uniarts.fi