Monissa liemissä keitetty tohtoriohjelman koordinaattori nauttii taiteen parissa työskentelystä

Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.

Kuka olet ja mitä teet Taideyliopistossa?

Olen Elina Raitasalo ja toimin Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tohtoriohjelmassa koordinaattorina.

Miten päädyit meille töihin?

Tulin vapaalta kentältä ja Suomenlinnan Taidekoulu MAA:sta syksyllä 2011 kahdeksi vuodeksi opintosihteerin sijaiseksi Teatterikorkeakouluun Tutken ja Live Arts and Performance (LAPS) koulutusohjelmiin. Sen jälkeen olin erilaisissa tehtävissä mm. ELIA Symposiumin tuottajana, Teatterikorkeakoulun koordinaattorien kiireapuna näyttelijäntyön koulutusohjelmassa sekä Avoimessa ja Teatterikorkeakoulun valinnoissa. Vuodesta 2015 lähtien minut vakinaistettiin Tutkeen. Piipahdin tuon jälkeen vielä kolmen ja puolen vuoden työnkierrossa Kuvataideakatemian puolella yhteisen opetuksen ja tohtorikoulutuksen suunnittelijan tehtävissä. Palasin takaisin Tutkeen tänä syksynä. Paluu on ollut mukavaa, sellainen kotiinpaluun tuntu.

Mikä on työssäsi parasta?

Hauskaahan tämän on ja aina uuden oppimista! Ihan parasta työssäni on se, että saan työskennellä kivojen ihmisten kanssa ja kirsikkana kakussa on taiteen parissa työskentely. Ja tohtorikoulutuksen. Yli kymmenen vuotta sitten tohtoriohjelmaan tullessani halusin ottaa selvää, mitä se sellainen taiteellinen tutkimus oikein on. Antoisaa on ollut, näin hallinnonkin näkökulmasta. Ja vau mitä sisältöjä! Tämä kaikki on parasta työssäni.

Kerro tyypillisestä työpäivästäsi. 

Olen osan viikosta Kookoksella ja osan kotikonttorilla. Tyypillisesti olen jossain kokouksessa hybridinä, läsnä tai etänä, vastaan sähköposteihin, valmistelen ja paketoin kokouksia, hoitelen opiskelijoiden ja opetuksen asioita, käytännön maksuliikennettä, aikataulutan, sumplin ja säädän kaikenlaista. Väliin mietimme osastolla ja tiimien kanssa yhdessä, miten jonkun asian voisi tehdä paremmin. Jokainen päivä on ihan varmasti erilainen! 

Missä on henkinen kotisi?

Henkinen ja fyysinen kotini on ympäri vuoden Helsingin Ruskeasuolla. Ihana asuinympäristö Keskuspuiston kupeessa. Metsässä saa samoilla Eddie-koiran kanssa off-roadeilla ja kävelytiet ovat ympäri vuoden auki sauvakävelylenkkeilijälle. Molemmat jo aikuiset poikamme ovat varttuneet täällä. Paljon hyviä muistoja ja rakkaita ystäviä. Ja raitiovaunu kulkee kätevästi Sörnäisten kampukselle ja Helsingin keskustan ytimeen.

Musiikkitalo on myös tärkeä. Sen sävelten taikapiiriin on ihana käpertyä etenkin syksyllä ja talvella. Kesällä ja satokauden aikaan sydän on Savossa. Siellä, järven rannalla, luonnon keskellä ja savolaisten seurassa on immeisen hyvä olla. Henkinen kotini on monipaikkainen. 

Mitä taide-elämystä olet käynyt viimeksi katsomassa?

Kävin viimeksi KuvA/Tilassa Kuvataideakatemian opiskelijoiden kandinäyttelyssä ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden urkumatineassa Musiikkitalon Organo-salissa. Kaikille voin suositella piipahduksia huikeiden tohtorintutkintojen taiteellisten osien luo ja ainakin kerran julkisen tohtorintutkinnon väitöstilaisuuden seuraamista. Se tarjoaa aitiopaikan korkeimpaan taiteellisesta tutkimuksesta käytävän keskusteluun ääreen. Tiedä, mikä kärpänen puraisee! 

Kenelle haluaisit lähettää terveisiä, ja millaisia?

Voi, jos joku voisi puuttua maailmanmenoon sormia napsauttamalla. Rauhan ja toisistamme välittämisen sekä maapallostamme huolehtimisen terveisiä haluaisin lähettää ja tässä lähetän!

Taideyliopistosta

Taideyliopisto on avoin taiteiden kohtauspaikka, rohkeiden uudistajien ja perinteen taitajien kriittinen yliopistoyhteisö. Muodostamme ainutlaatuisen ympäristön taiteilijana kasvamiseen ja vahvistamme taidetta ja sen muutosvoimaa. Taideyliopisto on yksi maailman johtavia esittävän taiteen yliopistoja ja siihen kuuluvat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Opiskelijoita meillä on noin 2 000 ja henkilötyövuosia noin 700.

#töissätaideyliopistossa #meolemmetaideyliopisto