Kaikkien soitinten esiäiti

Kolmen naisen trio luo Sibafestilla maailmoja pelkän ihmisäänen ja kontrabasson voimin.

Kolme naista viherkasvin edessä

Signe-yhtye yhdistää jazzia, nykymusiikkia ja kuunnelmaa. Yhtyeen instrumentteina ovat Josefiina Vannesluoman, Riikka Keräsen ja Selma Savolaisen äänet sekä Kaisa Mäensivun kontrabasso.

Millainen ihmisääni on instrumenttina? 

Ihmisääni on kaikkein henkilökohtaisin instrumentti, muiden soitinten prototyyppi ja esiäiti. Ihmisääni reagoi välittömästi kaikkeen ympärillään. Kun vaikkapa keikoilla kuulemme toistemme ääntä, niin pieninkään variaatio, värähdys tai fiilis ei jää toisiltamme huomaamatta vaan siivilöityy meidän jokaisen äänen kautta.

Tulkitsette antiikin Sapfon runoja, miksi?

Internet ja joutilas kesäpäivä mökillä saattoivat meidät yhteen. Sapfon tähän päivään säilyneet runonpalaset mm. Pentti Saarikosken taianomaisina käännöksinä imaisivat meidät mukaansa jatkamaan sitä, mikä ei ollut enää luettavissa.  

Miksi tällainen instrumenttikombo?

Signen instrumentaatio on aina ollut positiivinen haaste erityisesti harmoniasoittimien puuttumisen takia. Sen takia musiikkimme hengittää ja pakottaa osallistumaan eri tavalla ja intensiteetillä. 

Signe esiintyy Sibafestillä 30.1. Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian suurin tapahtuma, jonka teemana on tänä vuonna ÄÄNESSÄ.