”Haluan osoittaa tukeni ahdingossa olevalle taidealalle” – ministeri ja alumni Timo Harakka teki lahjoituksen Taideyliopistolle

Ministeri Timo Harakka erotettiin opiskeluaikoinaan Teatterikorkeakoulusta ja hänellä kesti 19 vuotta valmistua maisteriksi. Silti, tai juuri siksi, hän haluaa nyt tehdä lahjoituksen Taideyliopistolle.

Timo Harakka. Kuva Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia
Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka teki joulun alla yrityksensä kautta lahjoituksen Taideyliopiston varainhankintakampanjaan. Tärkein syy lahjoittamiseen on Harakan halu tukea taidealaa koronapandemian aiheuttamassa, ennennäkemättömän vaikeassa tilanteessa.

Teatterikorkeakoulusta aikanaan itsekin dramaturgiksi valmistunut Harakka ymmärtää hyvin, millaista on valmistua taiteilijaksi epävarmaan tulevaisuuteen. 

“Siinä tilanteessa ei ole liian montaa tukijaa. Siksi haluan lahjoituksella osoittaa tukeni ahdingossa olevalle taidealalle”, hän perustelee.

Valtion vastinraha moninkertaistaa lahjoituksen

Taideyliopiston varainhankintakampanjan tuotoilla vahvistetaan Taideyliopiston opiskelijoiden valmiuksia toimia taidealan murroksessa. Lahjoituksilla on suuri vaikutus, sillä valtio pääomittaa yliopistoja suhteessa niiden keräämiin lahjoituksiin. Jokainen kampanjan aikana lahjoitettu euro voi tuottaa yliopistolle jopa 3,5 euroa.

Kampanja ja sen vipuvaikutus olikin Timo Harakalle tärkeä syy tehdä lahjoitus juuri nyt. Yliopistoille on jaossa valtion 100 miljoonan euron tukipotti, josta osa jaetaan suhteessa kerättyihin lahjoituksiin, osa tutkimuksen vaikuttavuuden perusteella. 

”Tutkimuksen vaikuttavuuden arvioinnissa käytetyt mittarit eivät välttämättä suosi taiteellista tutkimusta”, Harakka myöntää. 

Siksi lahjoitus, joka nostaa Taideyliopiston painoarvoa rahanjaossa, tuntui reilulta, vaikka Harakka suhtautuukin mesenaattirooliinsa kriittisesti.

“Kannatan ehdottomasti anonyymejä tulonsiirtoja verotuksen kautta. Yhteiskunta, jossa ei tarvittaisi hyväntekeväisyyttä, on minusta ihanne, ja olemme Suomessa melko lähellä sitä.”

Hyväntahtoinen vilkutus katsomon puolelta

Taide on Timo Harakalle erottamaton osa toimivaa yhteiskuntaa. 

Kansakunta voi tutkitusti paremmin, kun sillä on monipuolinen kulttuuritarjonta käytössään. Kulttuuri voi myös toimia talouden, kilpailukyvyn ja alueiden vetovoiman veturina. Näitä hyötynäkökulmia tärkeämpää Harakalle on kuitenkin taiteen itseisarvo. 

“Taide on tapa tarkastella maailmaa ja kuvata havaintoja. Se on itsessään arvokasta.”

Journalistina ja poliitikkona uransa tehneen Harakan omat opiskeluvuodet Teatterikorkeakoulussa ajoittuivat Jouko Turkan kaudelle 80-luvun jälkipuoliskolle. Opiskeluaikojaan hän kuvaa “oppitunniksi yhteiskunnan syvistä toimintaperiaatteista, julkisuudesta ja lopulta myös pakkovaltakoneistosta”. Harakan opinnot jäivät pitkälle tauolle, kun hän sai potkut koulusta hajotettuaan opiskelijatovereidensa kanssa koulun kalustoa. Maisterin paperit hän sai vasta 2005 koulun johdon vaihduttua. 

Vaikka Harakka ei itse jäänyt taiteilijan uralle, hän on normaalialoissa kulttuurin, erityisesti esittävän taiteen, suurkuluttaja. Tärkeimpänä keinona tukea taidetta Harakka pitääkin maksavana yleisönä paikalla olemista.

“Olen tyytyväinen, jos voin rohkaista nuoria taiteilijoita yksinkertaisesti istumalla katsomossa ja vilkuttamalla, että ‘no niin, esittäkääs nyt jotain päräyttävää’.”

Millaisia terveisiä entinen provokaattori-taideopiskelija, nykyinen valtioneuvoston jäsen haluaa lähettää 2020-luvun nuorille taiteilijoille? 

“Ei ole hirveän kiitollista olla omaa tietään, identiteettiään ja ilmaisuaan etsivä nuori taiteilija, joka koettaa pysyä riippumattomana. Toivotan voimaa, rohkeutta ja uskallusta.”

Tue taidetta!

Taideyliopisto kerää lahjoituksia säätiöiltä, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Kampanja on käynnissä 30.6.2022 saakka. Lahjoittamalla Taideyliopistolle autat meitä turvaamaan nuorille huipputason koulutuksen ja valmiudet menestyä taiteilijoina.