Feel Helsinki: Nokkahuiluguru ravistelee käsityksiä nokkahuilusta instrumenttina

Taideyliopiston opettaja Eero Saunamäki tuo Feel Helsinki -festivaaleille konsertin nimeltä Nokkahuiluguru, jonka aikana hän soittaa kymmentä erilaista nokkahuilua ja tarinoi soittimistaan. Feel Helsinki -taidefestivaali järjestetään Musiikkitalossa ja verkossa lauantaina 4.9.2021.

mies nokkahuilun kanssa

Moni meistä ajattelee nokkahuilun olevan kermanvärinen, muovinen soitin, jota soitetaan koulun kevätjuhlissa hieman epävireisesti. Nokkahuilu on kuitenkin monipuolinen soitin. Barokin aikana se oli muotisoitin, jolla opetettiin jopa häkkilintuja laulamaan. 

”Nokkahuilu kehittyi keskiajalla, ja se oli suosittu 1500-luvulla yhtyesoittimena Keski-Euroopan hoveissa. Barokin aikaan siitä tuli lähinnä yksilösoitin, ja samaan aikaan nokkahuiluista alettiin tehdä koristeellisempia ja ketterämpiä. 1700-luvun alussa se oli yksi yleisimmistä puhallinsoittimista.” 

Moni tunnettu barokkisäveltäjä, kuten Bach, Händel ja Vivaldi, sävelsi teoksia nokkahuilulle. 

”Nokkahuilu löydettiin uudestaan 1900-luvun alussa, jolloin sarjavalmisteisten nokkahuilujen soittaminen yleistyi saksalaisissa kouluissa. Tällä hetkellä sille sävelletään myös kokeellista avantgarde-musiikkia. Sillä voi myös beatboxata, ja nokkahuilumusiikkia voi ujuttaa esimerkiksi sämpleinä pop-musiikkiin”, Saunamäki kertoo. 

Ammattimuusikolle tarkoitettu nokkahuilu on soitinrakentajan käsin puusta rakentama, ja se voi maksaa tuhansia euroja.  

”Rakentaja voi muokata soittimen soundia soittajan mukaiseksi eli tehdä sen tietylle soittajalle sopivaksi. Usein nokkahuilu tehdään historiallisia malleja varioiden. Vaimoni Anna Saunamäki on myös nokkahuilisti, ja meillä on kummallakin omat lempisoittimet, jotka sopivat juuri meille. Nokkahuilu ei ole pelkästään väylä toisiin puhallinsoittimiin vaan hieno instrumentti itsessään. Levitämme tietoa instrumentistamme perustamamme Suomen nokkahuiluseuran kautta.”  

Opetustyönsä rinnalla Eero Saunamäki soittaa nokkahuilua ja saksofonia Kaartin soittokunnassa ja Kaartin Combossa, jotka esiintyvät presidentin edustustilaisuuksissa. Saunamäki on myös Kaartin Combon bändinjohtaja, ja moni on nähnyt hänet esiintymässä Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä. Hän soittaa useissa muissakin kokoonpanoissa. Saksofonia hän soittaa pääosin osana orkestereja ja kamarimusiikkikokoonpanoja ja nokkahuilua enemmän solistina.  

”Syksyllä esiinnyn esimerkiksi Kalevi Ahon ja Jukka Tiensuun nokkahuilukonserttojen solistina, ja Anna Saunamäen kanssa kantaesitämme Kirmo Lintisen nokkahuiludueton.” 

Saunamäki käyttää Feel Helsinki -esityksessään kymmentä nokkahuilua. Hän taustoittaa lyhyillä puheosuuksilla ja tarinoilla esittämiään kappaleita. 

”Nokkahuilujen koko vaihtelee 10 cm pitkästä kaksimetriseen soittimeen. Kun eri kokoisia nokkahuiluja soitetaan nokkahuiluyhtyeessä yhtä aikaa, ääni on urkumainen. Sooloesityksessä nokkahuilun soittaja soittaa useimmiten variaation vuoksi montaa erilaisia nokkahuilua. Nokkahuiluguru-konseptissa tarkoitukseni on hämmästyttää ihmisiä kuin taikuri tempuillaan tuomalla nokkahuilun ominaisuuksia esiin.” 

Eero Saunamäen näyte beatboxauksesta nokkahuilulla

Saunamäki aikoo itsekin nauttia Feel Helsinki -festivaalin tarjonnasta. 

”Erityisesti minua kiinnostaa Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin 10-vuotisjuhlakonsertti, sillä on mielenkiintoista kuunnella big band -musiikkia, jossa lähtökohtana on kansanmusiikki. Menen kuuntelemaan myös duo Salonen & Steiniä, joka esittää saksofonilla ja pianolla elokuvamusiikkia ja tangoa.”   

Historian kolmas Feel Helsinki

Taideyliopisto järjestää kolmatta kertaa maksuttoman Feel Helsinki -taidefestivaalin Musiikkitalossa ja verkossa lauantaina 4.9.2021. Monipuolinen taidefestivaali esittelee Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista. Nokkahuiluguru esiintyy klo 13.30 Taidepiste-lavalla.

Teksti: Päivi Brink