Historiafoorumilaisten hyödylliset tietokannat

Tutustu Historiafoorumin käyttämiin tietokantoihin.

Reprises-tietokanta sisältää iltakohtaisia esitystietoja ooppera-, operetti-, vaudeville- ja muista läpisävelletyistä musiikkiteatteriesityksistä Suomessa. Pääasialliset lähteet ovat olleet teattereiden esitysjulisteet, repertuaarikirjat ja sanomalehti-ilmoitukset.

Tällä hetkellä tietokanta kattaa esityskokonaisuudet: Suomalainen Ooppera (Suomalaisen teatterin lauluosasto) 1873–79, Venäläinen teatteri 1868–71 ja Ruotsalainen teatteri (Nya Theatern / Nya Teatern / Svenska Teatern) Helsingissä 1860–1930-luku sekä Turun ruotsalainen teatteri (Åbo Teater) 1839–97.

Tietokantaa ylläpidetään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Se on saanut alkurahoituksensa ja kasvanut kahden tutkimusprojektin kylkiäisenä: 1) Suomalaisen teatterin lauluosasto (1873–1879) mikrohistoriallisesta perspektiivistä kertomusten, esityskäytäntöjen ja äänten polyfoniana (Suomen Akatemia 2010–2013 ja 2) Opera on the Move: Transnational Practices and Touring Artists in the Long 19th Century (NordCorp/NOS-HS 2013–2017). Lisäksi Sibelius-Akatemia ja Taideyliopiston Historiafoorumi ovat taloudellisesti tukeneet tietokantaa. 

Valmistuttuaan lopullisesti Reprises-tietokanta sisältää tiedot kaikista ooppera- ja musiikkiteatteriesityksistä, joita ei ole luetteloitu Suomen Kansallisoopperan ja -baletin esitystietokannassa (mukaan lukien vierailevien seurueiden antamat esitykset).

Musiikin historian verkkosivusto Muhi. Sivusto käsittelee musiikin ilmiöitä laaja-alaisesti useista viitekehyksistä ja palvelee kaikkia musiikista kiinnostuneita. Muhissa on artikkeleja musiikin historian lisäksi useilta erilaisilta musiikkielämän osa-alueilta musiikinfilosofiasta musiikkimaantieteeseen, musiikin tekijöihin, instrumentteihin ja musiikinlajeihin, sävellystyyleihin ja instrumentteihin liittyen.