Turkka & Järvinen – Sibelius-Akatemian kuoro: Selkie 

Lämpimästi tervetuloa kokemaan tilassa liikkuva kuoroteos

Selkie – Hyljenainen kertoo kaksi tarinaa ylitetyistä rajoista, korjausliikkeistä, ymmärtämisestä, todellisuuden hyväksymisestä ja lopulta anteeksiantamisesta.  

Selkie on 9-osainen sävellys Sibelius-Akatemian kuorolle – tule kokemaan ääni ympärilläsi.

Teoksen taustalla on pohjoisten merten rannoilla kerrottu vanha satu. Kylmien seutujen yksinäinen kalastaja näkee yöllä läikikkäällä kalliolla tanssivia, hopeatäpläisiä hyljenaisia. Mies varastaa yhden nahoista ja saa näin yhden hyljenaisista itselleen puolisoksi. Hän lupaa antaa nahan takaisin, kun seitsemän kesää on kulunut. Parille syntyy poika, Ooruk, joka lopulta isän vastusteluista huolimatta auttaa äitinsä takaisin mereen ja oppii näin yhteyden molempien maailmojen välillä. Vanhaan satuun linkittyy nykyaikaan sijoittuva tarina repivästä avioerosta ja eloonjäämiskamppailusta vakavan sairauden keskellä. 

Selkien sävellystyön on rahoittanut Taike. Teos on toinen osa neljän sävellyksen sarjaa, joista kukin edustaa yhtä neljästä elementistä. Ensimmäinen osa, Baba Yaga – Häpeämätön!, tulen edustaja, kantaesitettiin Joensuun Pakkahuoneella 5.11.2021.  

Esiintyjät

Sibelius-Akatemian kuoro

Sibelius-Akatemian kuoro tarjoaa opiskelijoillemme mahdollisuuden osallistua monipuoliseen kuorotoimintaan. Kuoro esiintyy noin kolme kertaa vuodessa ja se tarjoilee musiikkia laajasti klassisesta tyylistä rytmimusiikkiin, a cappella -konserteista oopperaan. Sibelius-Akatemian kuoron toiminta on avointa kaikkien aineryhmien opiskelijoille. Opiskelija voi valita itselleen parhaiten sopivia projekteja. 

Työryhmä

  • Sävellys ja Libretto: Tellu Turkka (kantaesitys) 
  • Ohjaus ja Koreografia: Päivi Järvinen 

Tellu Turkka

Tellu Turkka (MuM) on Sibelius Akatemian kansanmusiikin osastolta valmistunut muusikko, säveltäjä ja kuoronjohtaja. Turkka on tullut tunnetuksi teoksistaan, joissa kuuluu pohjoismainen kansanmusiikkiestetiikka. Turkan ominta alaa ovat pitkät, arkkityyppisiin satuihin pohjaavat kuoroteokset, kuten Philomelan tunnetuksi tekemä Suden aika. Turkka käyttää usein teoksissaan kansanomaisia äänenkäyttötapoja ja hengitysrytmejä. 

Päivi Järvinen

Päivi Järvinen (Tanssit. Maist.) on työskennellyt esittävän taiteen parissa niin vapaissa ryhmissä, teattereissa kuin oopperoissa, sekä Suomessa että ulkomailla. Järvinen aloitti liikkuvien kuoroteosten tekemisen 1997 Marjukka Riihimäen Grex Musicus -kuoron kanssa ja hän on työskennellyt lukuisten kuorojen kanssa Suomessa ja Norjassa. Järvinen toimi taiteellisena- ja toiminnanjohtajana vuosina 2007–2020 Pitskun kulttuurikirkossa Helsingin Pitäjänmäellä järjestäen yli 500 konserttia, esitystä ja tapahtumaa kutsuen näin kotiinsa yli 17 000 vierasta.  

Päivi Järvinen ja Tellu Turkka aloittivat yhteistyön Turkan sävellyksen Suden aika parissa 1998. Järvinen sijoitti tämän Philomela-kuoron esityksen yleisön joukkoon, sen ympärille sisälle, jalkoihin ja tilan ulkopuolelle. Esitys on edelleen kuoron ohjelmistossa ja sitä on esitetty Suomessa ja ulkomailla yli 200 kertaa. Turkan ja Järvisen yhteistyö on jatkunut useiden teosten myötä mm. Enkelit, Etsijä, Minne kauneus katosi, Kädetön neito (Tampereen Sävel –kuorofestivaalin tilausteos v. 2009). Vuonna 2018–2019 Tellu Turkka ja Petra Poutanen sävelsivät yhdessä tamperelaiselle Telluskuorolle teoksen nimeltään Susinartut 1918-naisvankien laulut elävät, jonka Järvinen ohjasi.  

Esitykset

  • 24.8. klo 14:00
  • 24.8. klo 16:30

Myös R-talon Feeniks-kahvila avoinna lauantaina.

Lisätiedot: Susanna Brandt, susanna.brandt@uniarts.fi 

Ajankohta

24.8.2024 klo 14:00 – 15:00
24.8.2024 klo 16:30 – 17:30

Sijainti

Kamarimusiikkisali

Pohjoinen Rautatiekatu 9

00100 Helsinki

R-talo

Liput

Vapaa pääsy

Vapaalippuja jaossa R-talon aulassa 50kpl tuntia ennen konserttia.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet