Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Näkökulmia sodan ajan musiikkiin -symposiumi

Symposium on osa EU-hanketta ”Music, War and Peace in Europe 1922–2022”

Käynnissä oleva sota Ukrainassa on traaginen muistutus siitä, kuinka vähän opimme historiasta ja kuinka tärkeä on ylläpitää ja uudistaa muistityötä, joka ehkäisee menneisyyden virheiden toistamista. Sota on myös yksi 1900-luvun musiikin suurista teemoista, erityisesti eurooppalaisessa taidemusiikissa.

Marraskuussa 2023 Helsingissä järjestetään kaksipäiväinen symposiumi, jossa tarkastellaan sota-ajan ja sotaan liittyvän musiikin kysymyksiä taiteellisen tutkimuksen ja historiantutkimuksen näkökulmista. Tapahtuma koostuu sodanaikaiseen eurooppalaiseen taidemusiikkiohjelmistoon keskittyvästä mestarikurssista maanantaina 20.11. sekä tutkimusseminaarista tiistaina 21.11.

Maanantain mestarikurssin opettajina ja aktiivisina osallistujina ovat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian taiteelliset tutkijat ja edistyneet opiskelijat. Yleisö on tervetullutta kuuntelemaan mestarikurssia. Tiistain tutkimusseminaarin kutsutut puhujat ovat tunnustettuja sota-ajan musiikin tutkijoita. Jokaista tiistain seminaari-istuntoa seuraa syvällinen keskustelukierros puhujien ja yleisön kanssa. Molemmat päivät huipentuvat konsertteihin. Maanantai-illan konsertissa mestariluokkaan osallistuneet opiskelijat esittävät päivän tuloksia. Päätöskonsertin esiintyjät tiistaina ovat ”Music, War and Peace” -hankkeen yhteydessä toimivia, kansainvälisesti arvostettuja kamarimuusikoita eri puolilta Eurooppaa.

Järjestäjät toivottavat kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi. Osallistuminen on maksutonta, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Tapahtuman kieli on englanti.

Tapahtuman järjestävät EU-hanke ”Musiikki, sota ja rauha Euroopassa 1922–2022” ja Taideyliopiston Historiafoorumi sekä Sibelius-Akatemia. Symposiumia rahoittavat Euroopan komissio (“Citizens, Equality, Rights and Values” Programme – CERV-2022, call “European Remembrance”) ja Taideyliopisto.

Lisätiedot

MuT Anne Piirainen (EU-hanke, mestarikurssi)
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
anne.piirainen@uniarts.fi  

VTT, dos. Kaarina Kilpiö (seminaaripäivä)
Taideyliopiston Historiafoorumi
kaarina.kilpio@uniarts.fi

Tapahtumatuotanto:
Koordinaattori Johanna Rauhaniemi
Taideyliopisto
johanna.rauhaniemi@uniarts.fi

Mannerheimintien peruskorjaus

Peruskorjauksen aikana kulku Musiikkitalolle Mannerheimintien suunnasta hankaloituu. Suosittelemme varaamaan saapumiseen riittävästi aikaa ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan Kansalaistorin puoleista sisäänkäyntiä. Tämän hetken tiedon mukaan Mannerheimintien sisäänkäynti pysyy myös käytössä koko remontin ajan, mutta jalankulkureitit voivat olla ajoittain haastavia.

Suosittelemme seuraamaan tietyömaan virallisia tiedotuskanavia, joista löytyy ajantasaisin tieto.

Ajankohta

20.11.2023 klo 9:00 – 21:00
21.11.2023 klo 9:45 – 21:00

Sijainti

Camerata

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musiikkitalo

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet