Kesän nuoret taiteilijat: Þorkell Nordal 

Þorkell Nordalin konsertti ”Animistic rituals” tutkii konserttitilanteen rituaalisia piirteitä.

”Animistic rituals” koostuu kuuden kitarateoksen sarjasta ja elektroniikasta. Jokaisessa teoksen osassa tutkitaan erilaisia tarkoista rajoituksista syntyviä soittotekniikoita, kuten instrumentin tai valmistelujen eri osiin keskittymistä. Teos tutkii äänen potentiaalia musiikillisen ilmaisun kirjon ohjaajana, ja siinä kuullaan lyömäsoittimia, meteliä ja harmonisia ääniä. Akustisten ja elektronisten äänien vuorovaikutus toimii sekä dramaturgisena työkaluna että keinona laajentaa soittimen äänellisiä mahdollisuuksia. Esimerkiksi soittimen kielten vaihdosta syntyvät äänet tulevat osaksi sävellystä, ja kitaralaukkuja käytetään hajauttamaan ääntä ympäri esitystilaa. 

Säveltäjä Þorkell Nordalin ja kitaristi Mark Reid Bulatovian yhteistyö on teoksen sydän sävellysprosessin aikaisen vuoropuhelun sekä esitysrituaalin muodostumisen kannalta. Osa rituaaleista on esitetty julkisesti prosessin aikana, jolloin yhteistyö on muuttunut tilaksi, jossa kirjoitettu musiikkiteksti ja esiintyjän tulkinta voivat jatkuvasti kehittyä. 

Kitarateosten lisäksi musiikkielämystä rikastetaan välisoitoilla ja videomateriaaleilla, jotka tarjoavat kommentteja teoksissa kokeilluista musiikkikonsepteista. 

Þorkell Nordal on islantilainen säveltäjä, joka asuu Helsingissä. Kotimaastaan hänellä on taustaa kitaristina ja kuorolaulajana, mutta hän alkoi myöhemmin keskittyä sävellykseen ja jatkoi sävellysopintoja Islannin taideyliopistossa, Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa sekä Sibelius-Akatemiassa. Nordal keskittyy luomaan mukaansatempaavia musiikkikokemuksia, tutkimaan äänipaletteja ja muokkaamaan teoksia vaiheittaisen prosessin kautta. Nordalin musiikki on suunniteltu esitettäväksi konserttisaleissa ja paikkakohtaisesti, ja se edustaa yhtenäistä, eri soittimille sovitettavissa olevaa ääni-ideoiden kokonaisuutta. Nordalin musiikkia on esitetty monilla festivaaleilla, kuten Ung Nordisk Music, Musica Nova Helsinki, Tampere Biennale, Skálholt Summer Concerts ja Estonian Music Days. Hänen musiikkiaan ovat esittäneet monet yhtyeet, muun muassa Uusinta, Schallfeld Ensemble, defunensemble, Elja Ensemble, Reykjavik Cathedral Choir ja NyNorsk Messingkvintett. 

Lisätiedot: Anna Huuskonen-Kuhlefelt, anna.huuskonen-kuhlefelt@uniarts.fi 

Kesän nuoret taiteilijat

Konserttisarja esittelee vastikään valmistuneita ja opinnoissaan erinomaisesti menestyneitä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoita. 

Tutustu muihin konsertteihin!

Mannerheimintien peruskorjaus

Peruskorjauksen aikana kulku Musiikkitalolle Mannerheimintien suunnasta hankaloituu. Suosittelemme varaamaan saapumiseen riittävästi aikaa ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan Kansalaistorin puoleista sisäänkäyntiä. Tämän hetken tiedon mukaan Mannerheimintien sisäänkäynti pysyy myös käytössä koko remontin ajan, mutta jalankulkureitit voivat olla ajoittain haastavia.

Suosittelemme seuraamaan tietyömaan virallisia tiedotuskanavia, joista löytyy ajantasaisin tieto.

Ajankohta

31.8.2024 klo 15:00 – 16:00

Sijainti

Organo

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musiikkitalo

Liput

6,50–19,50 €

Osta liput

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet